Ovaj list od davnina pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2022. u 10:06
Foto; Pixabay

Čaj od listova masline najčešće se koristi kod visokog krvnog tlaka.

List masline od davnina je prepoznat kao ljekovit. Još su ga stari Egipćani upotrebljavali za jačanje organizma, protiv groznice i za mumificiranje. I danas se rado preporučuje za pripremu čaja jer se djelovanje ljekovitih svojstava pojačava u vrućoj vodi. Listove je najbolje brati u rano proljeće jer tada imaju najveći postotak ljekovitih tvari, piše Živim.hr.

U listovima masline, naime, nalaze se i olerupezid i oleuropein, koji se smatraju najučinkovitijim ljekovitim tvarima lista masline. Za čaj od lista masline najčešće se koristi sušeni list, a mogu se koristiti i svježe ubrani. Oni sadrže gorku tvar, smolu, flavonoide, šećer, tanine, saponine i eterično ulje koje pomaže u širenju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka.

Stoga se čaj od listova masline najčešće koristi kod visokog krvnog tlaka. Preporučuje se i kada treba regulirati kolesterol i šećer u krvi, potiče izlučivanje mokraće pa pomaže kod upale mokraćnih kanala, mjehura i bubrega, potiče izlučivanje žuči i rad jetre. U sezoni prehlada i viroza pomaže bržem oporavku, a blagotvorno djeluje na želudac i probavu. Posebno se preporučuje kod svih ženskih tegoba te kod tegoba s kostima i zglobovima, kod artritisa, gihta i reume. List masline ima i blago antiseptičko djelovanje pa može pomoći kod zacjeljivanja rana i ogrebotina te kod gljivica i herpesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close