Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Opušta, štiti kosti, prirodni je analgetik, pomaže pri probavi, a uzgaja ga tek 20-ak poljoprivrednika

Autor: Poslovni.hr
28. listopad 2022. u 09:12
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo.

Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo, javlja HRT.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak. “Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka”, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.

Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo, javlja HRT.

Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak. “Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka”, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.

Isplativa, ali, nažalost, zapostavljena, ta zrnata kultura snažno djeluje na organizam.

“Obiluje proteinima, ima ih preko 20%, prehrambena vlakna koja su itekako bitna, za reguliranje probave i ono što je najvažnije – mak sadrži pravu riznicu minerala i elemenata u tragovima. Izvrstan je izvor cinka, bakara, magnezija, mangana, kalcija i željeza, naglasila je Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.

Koristan je i kao prirodni analgetik, opušta, štiti kosti, a nezaobilazan je u slasticama. Unatoč izvrsnim svojstvima, u Hrvatskoj samo dvadesetak poljoprivrednika uzgaja mak, i to na manje od 100 hektara. Na osječkoj tržnici građani ga mogu kupiti po cijeni od 100 kuna za kilogram.

Autor: Poslovni.hr
28. listopad 2022. u 09:12
Podijeli članak —
Komentari (1)
Pogledajte sve

za vreću praznih čahura se može dobiti 100 eura

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close