Opušta, štiti kosti, prirodni je analgetik, pomaže pri probavi, a uzgaja ga tek 20-ak poljoprivrednika

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2022. u 09:12
Foto: Pixabay

Proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo.

Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo, javlja HRT.

Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak. “Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka”, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.

Isplativa, ali, nažalost, zapostavljena, ta zrnata kultura snažno djeluje na organizam.

“Obiluje proteinima, ima ih preko 20%, prehrambena vlakna koja su itekako bitna, za reguliranje probave i ono što je najvažnije – mak sadrži pravu riznicu minerala i elemenata u tragovima. Izvrstan je izvor cinka, bakara, magnezija, mangana, kalcija i željeza, naglasila je Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.

Koristan je i kao prirodni analgetik, opušta, štiti kosti, a nezaobilazan je u slasticama. Unatoč izvrsnim svojstvima, u Hrvatskoj samo dvadesetak poljoprivrednika uzgaja mak, i to na manje od 100 hektara. Na osječkoj tržnici građani ga mogu kupiti po cijeni od 100 kuna za kilogram.

Komentari (1)
Pogledajte sve

za vreću praznih čahura se može dobiti 100 eura

New Report

Close