Njemački ADAC odabrao najbolje strugalice za led

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2024. u 10:35
Foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Za kraj, testirani su i kutija od CD-a te kreditna kartica. Zbog oštećenja na staklima ti se zamjenski proizvodi ne preporučuju.

Zima je, u našim krajevima nije ista kao i prije tridesetak godina, ali još pokazuje zube s temperaturama ispod nule u jutarnjim satima. Tada će vas zateći i prozori automobila koje treba očistiti. Njemačka stručna organizacija KÜS, zajedno s Auto Bildom i Carglassom, testirala je osam klasičnih strugalica leda i tri električna modela.

Što se metodologije tiče, nekoliko prednjih i stražnjih prozora zamrznuto je preko noći u rashladnom spremniku na -21 °C, a zatim je na njima postignut tanki ili debeli sloj leda. Nisu pripremljena samo čista stakla. Čak i ako strugalice dobro rade, male čestice prljavštine ili zrnca pijeska mogu dovesti do ružnih ogrebotina na prozorima prilikom struganja leda. Svaka strugalica morala je proći različite testne scenarije. Zatim su analizirana oštećenja na staklima te su ispitivači ocijenili rukovanje i kvalitetu, piše HAK.

Pobjednik testa s velikom razlikom i ocjenom vrlo dobro je Heyner Snowstar M Pro. Postiže rezultate ne samo na tankim, već i na debelim slojevima leda s izvrsnim performansama struganja. Duljina strugača za led također je idealna za velika vozila zahvaljujući pričvršćenoj metlici. Petexov proizvod postiže slične dobre rezultate s tankim slojem leda, a zaostaje za Heynerom kada je u pitanju debeli led. Međutim, Petex povremeno ostavlja ogrebotine na prljavim prozorima.

Strugalice Auproteca, Kungsa i Michelina postižu osrednji rezultat i ocjenu zadovoljavajuće Auprotec svojom oštricom noža ostavlja brojna oštećenja na staklu tankog leda, ali dobro se nosi s debelim slojem leda. Kungs MID-IS postiže zadovoljavajuće rezultate s tankim slojem leda, ali znatno slabije s debelim ledom, baš kao i njegov veliki brat, Kungs TELE-IS.  Zadnje mjesto zauzima Glart s rukavicom, koji je tijekom testiranja puknuo na dva dijela. Eisfreund Premium Ice Scraper s rukavicom također je jedan od gubitnika, s jednako lošom ocjenom s lošim reuzltatom s tahnikom slojem leda.

S modelima Heyner i Petex najbolje ćete strugati, a rizik od oštećenja vjetrobranskog stakla je najmanji. Premda se mnoge strugalice dobro snalaze s tankim slojem leda, obično ne uspijevaju s debelim slojem leda i u vizualnom pregledu nakon testa vidljivo je mnogo ogrebotina i oštećenja na staklu. Zbog toga bi trebalo provjeriti je li vjetrobransko staklo navečer čisto i trebalo bi ga isprati tekućinom za stakla i obrisati brisačima. Tada je rizik od oštećenja sljedeći dan znatno manji.

Za kraj, testirani su i kutija od CD-a te kreditna kartica. Zbog oštećenja na staklima ti se zamjenski proizvodi ne preporučuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close