Nisu opasni samo klima uređaji: Evo što sve trebate čistiti kako bi izbjegli infekciju

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2023. u 09:25
Foto: Pixabay

U većoj mjeri legionela se dobije tijekom godišnjeg odmora ili putovanja i boravka u hotelima.

Sve klimatizacijske uređaje kao i mjesta na kojima se zadržava voda treba redovito čistiti. Kod kuće možete smanjiti rizik od legionarske bolesti uklanjanjem bilo kakvog nakupljanja oko glava tuša i slavina jer se tamo može zadržavati voda, piše Živim.hr.

Također, ako imate tuševe ili slavine koje niste koristili u posljednje vrijeme, trebali biste ih isprati tekućom vodom pet minuta svaka dva tjedna. Ako posjedujete hidromasažnu kadu ili kućni spa, također je bitno da je redovito isušujete, čistite i dezinficirate. Bojlere za grijanje tople vode potrebno je godišnje najmanje jednom isprazniti, očistiti od taloga i kamenca, dezinficirati te isprati. Povremeno, kada se voda najmanje koristi (npr. noću), podići temperaturu u bojlerima između 60°C i 70°C kroz dva sata kao mjeru termičke dezinfekcije. Zdravstvene i sigurnosne smjernice kažu da se zalihe tople vode moraju držati na najmanje 50 stupnjeva Celzijevih, a hladna voda treba biti ispod 20 stupnjeva kako bakterije ne bi mogle preživjeti niti se reproducirati. Klima uređaje najmanje jednom godišnje mora očistiti ovlašteni serviser.

U većoj mjeri legionela se dobije tijekom godišnjeg odmora ili putovanja i boravka u hotelima stoga se savjetuje, primjerice, uvijek pokrenuti slavinu i tuš prije nego što dođete u kontakt s vodom. Sezonski rad hotela ili malo gostiju u hotelu povećavaju rizik od širenja bolesti.

Nakon što se infekcija dijagnosticira, liječnici tada stanje nazivaju legionarskom bolešću. U blažem obliku nalikuje gripi, inkubacija traje od nekoliko sati do dva dana. Moguća je pojava suhog kašalj, no upala pluća se ne razvija. Nije potrebno uzimati antibiotike, a bolest spontano prolazi za dva do sedam dana. Teži oblik legionarske bolesti prati vrlo visoka temperatura (iznad 39°C), teška upala pluća i visoka smrtnost. Inkubacija iznosi od dva do deset dana. Osim pluća bolest zahvaća jetru, bubrege, probavni trakt i središnji živčani sustav. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug.

Komentirajte prvi

New Report

Close