Neke namirnice prije kuhanja nikako ne treba prati, može biti opasno po zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2022. u 10:13
Foto: Pixabay

Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane.

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzročiti širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebali prati prije kuhanja, a koje bi trebalo obavezno oprati, piše B92.

Piletina

Pranjem piletine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi “Food Standards” agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po sirovom pilećem mjestu ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odjeću i kuhinjsku opremu.

Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može da rezultira opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na piletinu, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno odstranjuje visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuhanja očistite višak mesnog soka s površine pomoću kuhinjskih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Tjestenina

Voda uklanja škrob na tjestenini koja pomaže da se bolje apsorbira umak koji kasnije poslužujete uz nju. Stoga, tjesteninu ne treba prati nakon kuhanja,

Jaja

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstanca koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga jaja ne bi trebali prati prije kuhanja.

Gljive

Gljive imaju “spužvastu” strukturu i moć “upijanja”, pa ih nikada ne bi trebalo potopiti u vodi. Ako vam izgledaju prljavo, očistite ih nožem ili obrišite kuhinjskim ubrusom. Također, obavezno se savjetuje čišćenje nožem u slučaju da su gljive promijenile boju, ali uvijek treba skinuti donji dio, odnosno stablo gljive.

Što obavezno treba prati

Voće i povrće čiju koru ljuštimo

Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, na primjer krumpira ili luka. Ako je riječ o namirnici poput limuna, operite ga prije rezanja. Bakterije s kore se putem noža mogu prenijeti i na unutrašnjost limuna.

Foto: Pixabay

Orašasti plodovi

Iako stručnjaci često napominju da je važno da perete orašaste poslove, ljudi to rijetko rade. Iako su očišćeni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi bili složeni i transportirani, a znaju ih prskati i kiselinom, koja štiti od parazita, a koja može itekako naškoditi našem zdravlju.

Riža

Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže– u loncu zavrele vode, dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju, pa je najopasniji za djecu. Rižu bi trebali staviti da odstoji u vodi tijekom noći, a sljedeći dan isperite je vodom, pa je tad skuhajte. Tako smanjujte udio toksina za čak 80 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close