Bacate ljuske od kikirikija? Radije ih upotrijebite za jednu korisnu stvar

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2023. u 10:19
Foto: Unsplash

Bolje ih je ne bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem.

Kikiriki je voće bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, koje se može jesti kao praktičan međuobrok za smanjivanje gladi (ponijeti ga sa sobom u školu ili na posao) ili kao prilog uz koktel s prijateljima. No, što učiniti s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede?  Bolje ih je ne bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem, piše Novi list.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo dušikom i predstavljaju izvrsno prirodno gnojivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i izbjegavate rizik od prekomjernog nakupljanja tekućine, što bi moglo oštetiti biljku i uzrokovati truljenje korijena.

Kako koristiti ljuske kikirikija za biljke?

Ako želite nahraniti tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima. Postupak je sljedeći:

  • sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe
  • krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke razbili na manje komade, a po želji možete to učiniti  i valjkom za tijesto
  • tako dobiveni grubi prah pospite izravno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist
  • ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u staklenci ili vrećici, spremno za iduće korištenje

Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tekućine u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu vazu i napravite “krevet” od ljusaka kikirikija na dnu: djelovati će kao odvod. U tom slučaju nije potrebno mljeti ljuske prije upotrebe jer bi se u protivnom poništio učinak drenaže koji želite postići. Stavite potom zemlju na ljuske. Ako želite, možete i izmjenjivati ​​slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umiješati u zemlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close