Najbogatiji Čeh ili britanski fond vladat će medijima u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2018. u 07:54
Tri su kandidata u igri za United Group, dva britanska fonda i češki PPF Petra Kellnera/FOTOLIA

United Group mogao bi postati vlasnik i televizija POP TV te Kanala A, o čemu će uskoro odlučiti slovenski regulator.

Slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sljedećih dana procijenit će koncentraciju između United Groupa i Pro Plus, vlasnika POP TV i Kanala A. U međuvremenu, sam United Group će dobiti novog vlasnika.

Uz britanske fondove, u igri je najbogatiji Čeh Petra Kellner, vlasnik PPF grupe, piše portal Siol.net. U srpnju prošle godine, United Group potpisao je ugovor s češkom tvrtkom CME vrijedan 230 milijuna eura, za kupnju medijskih tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj. Krajem ožujka hrvatsko Vijeće za elektroničke medije odobrilo je preuzimanje Nove TV. Od prošlog proljeća, United Group, na čelu sa svojim osnivačem Draganom Šolakom i većinskim vlasnikom, američkim financijskim fondom Kohlberg Kravis Roberts (KKR) nastoji što prije dobiti odobrenje slovenske agencije. 

Ulaganje podržava EBRD
U to vrijeme slovenskog premijera Mira Cerar posjetio je predsjednik uprave KKR-a David Petraeus, umirovljeni američki general i bivši direktor CIA-e. U posljednja dva mjeseca, predstavnici KKR-a i United Groupa posjetili su i nekoliko slovenskih političkih stranaka.  Istovremeno, United Group najavio je da namjerava uložiti 100 milijuna eura u pripremu televizijskih sadržaja na teritoriju Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. United Group osnovan je 2007. godine spajanjem kabelskog oparatera SBB-a, Telemacha Slovenije i Telemacha BiH. Njegov utemeljitelj bio je Dragan Šolak, sada jedan od manjih suvlasnika. Okuplja telekom operatera i medijske tvrtke u šest država bivše Jugoslavije.

Posjeduje niz televizijskih programa, kao što su N1, Sport Klib, Cinemania, Grand televizija i Orlando Kids, te oko 15.000 kilometara optičkog kabela na Balkanu koji povezuje gotovo 3,6 milijuna kućanstava. Suvlasnik tvrtke United Group, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), nedavno je podržao namjeru da u narednim godinama uloži 600 milijuna eura u jugoistočnu Europu. KKR već neko vrijeme traži novog vlasnika za United Group, a prema neslužbenim informacijama portala Siol.net u igri su tri kandidata. Prvi, britanski fond Cinven, koji je u 2015. godini želio kupiti većinski udio u Telekomu Slovenije prije toga bio je zainteresiran i za kupnju United Groupa. To je fond koji upravlja sa 120 investicija ukupno vrijednih 27 milijardi eura. 

 

3 mlrd.

eura procijenjena je vrijednost United Groupa

Tu je i britanski fond rizičnog kapitala BC Partners, koji upravlja novcem investitora iz Sjeverne Amerike i s Bliskog istoka. Prije nekoliko godina je kupio njemačku izdavačku kuću Springer Science + Business Media za 3,3 milijarde eura. U prošlosti je također posjedovao jednog od njemačkih kabelskih operatera. Zainteresirani su i Česi, Kellnerova PPF grupa lani je povećala imovinu za 41 posto na više od 38 milijardi eura. Investicijska grupa, koja je vlasnik tvrtki u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, ostvarila je lani 642 milijuna eura neto dobiti, što je šest posto više nego u 2016., a dva puta više nego u 2015. godini.

KKR će odluku o tome hoće li i kome će se prodati United Group donijeti sljedećeg mjeseca. Posao, koji u ime KKR-a vodi investicijska banka Credit Suisse, bit će prema nekim procjenama vrijedan oko tri milijarde eura, uključujući dug. S druge strane, prije mjesec dana PPF je završio kupnju telekomunikacijskog portfelja norveškog Telenora u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori. To je bila najveća transakcija u regiji tijekom posljednjih sedam godina. Izvori Siola u Češkoj dopuštaju mogućnost da PPF-u u preuzimanju United Groupa pomaže financijski jaki partner iz Kine. 

Nisu prošli u Bugarskoj
Petr Kellner inače ima s Kinezima snažne poslovne veze. PPF je početkom ove godine sa švedskom tvrtkom MTG dogovorio 185 milijuna eura vrijednu kupnju bugarske Nova Broadcasting Group, najveće komercijalne medijske grupe u toj zemlji, ali posao nije dobio suglasnost bugarskog regulatora.

Prema njegovom mišljenju, PPF bi mogao zlorabiti položaj podizanjem cijena, mijenjanjem postojećih ugovora o oglašavanju i ograničavanjem konkurencije.  Grupa je važan igrač na telekomunikacijskom tržištu u Bugarskoj i mnogim drugim zemljama. U vlasništvu, uz ostalo, ima i Mallgroup, najvećeg online trgovac na malo u regiji. Nova Broadcasting Group imala je u Bugarskoj 2016. i 2017. godine tržišni udio od 30 do 40 posto u televizijskom oglašavanju. 

Suradnja sa SBB-om

KKR je bio zainteresiran za Telenor
SBB je bio zainteresiran za kupovinu Telenora, pišu Večernje novosti. U siječnju neslužbeno je objavljeno da fond KKR namjerava kupiti tri kompanije iz Telenor grupe, u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, za dvije milijarde eura. Telenor je, inače, s kompanijom SBB u Srbiji već imao partnerstvo oko korisničkih usluga – građani koji su koristili SBB-ov kabelski internet i mobilni telefon u mreži Telenora imali su pogodnosti bržeg interneta, više TV kanala, besplatnih razgovora između SBB fiksnog i Telenorovog mobilnog broja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

o bokte, zar cijelo hrvatsko-slovensko tržište u Srbiji i BiH ne vrijedi koliko sama Bugarska ?

ali da Kinezi ulaze na hrvatsko tržište, i slovensko, preko Češke…nisam znao, zanimljiv članak

New Report

Close