Na svakom trećem autu kilometraža je lažna: Evo kako možete izbjeći prevaru

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2021. u 09:44
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podaci Centra za vozila Hrvatske pokazuju da je 2020. godine 17.073 građana zatražilo Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima u stanicama za tehničke preglede u Hrvatskoj.

Kupnja rabljenog automobila mnogima od nas je svojevrsni izvor frustracija. Kod novih vozila barem znate da ih nitko nije eksploatirao, a kod korištenih javljaju se brojna pitanja. Jedno od ključnih je: odgovara li deklarirana kilometraža vozila istaknuta u oglasu stvarno prijeđenim kilometrima?

Rekli bismo, ova tema je stara koliko i sam automobil, a namještanje kilometraže česta je disciplina, ne samo u Hrvatskoj nego i sjevernije, u državama uz čije stanovnike vežemo neke druge navike. Tako se procjenjuje da je u Njemačkoj svaki treći automobil zahvaćen ovom metodom lova u mutnom, piše Revija HAK.

Kako provjeriti odgovara li broj kilometara na brojaču, vidljivom na instrumentnoj ploči automobila, stvarnom stanju? Kupujete li rabljeno vozilo na hrvatskom tržištu na raspolaganju vam je jednostavna metoda. U svakoj stanici za tehnički pregled možete dobiti tzv. Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima.

Radi se o iznimno korisnom dokumentu, koji ćete platiti 26,25 kn (s PDV-om). Uz taj papir i izvještaje s godišnjih tehničkih pregleda dovoljna će vam biti bazična matematika da biste uočili neke diskrepancije. Ako, na primjer, vozilo godišnje prolazi oko 15.000 kilometara, što ćete vidjeti na potvrdi, a u trenutku kad ga kupujete, desetak mjeseci nakon posljednjeg tehničkog pregleda, prešlo je samo tisuću kilometara, vrijeme je da se u vama probudi onaj poznati crv sumnje te da od vlasnika zatražite neka objašnjenja.

Sve ovo poznato je otprije, a nas je zanimalo koliko se hrvatskih građana odlučuje na provjeru kilometraže motornih vozila?

Britanski AA Cars objavio je, na primjer, da u toj državi oko 54 posto vozača provjerava povijest tehničkih pregleda, odnosno kilometražu vozila prilikom kupnje rabljenih i to na tržištu za koje s velikom sigurnošću možemo utvrditi da je manje izloženo pojedincima spremnima namještati, odnosno smanjivati kilometražu.

Podaci Centra za vozila Hrvatske pokazuju da je 2020. godine 17.073 građana zatražilo Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima u stanicama za tehničke preglede u Hrvatskoj. Interes za potvrdama je stabilan i po godinama se kreće ovako: 2016. izdane su 17.923  potvrde, 2017. – 17.416 potvrda, 2018. – 17.919. potvrda, 2019. 18.386 potvrda, 2020. smo spomenuli, a do 20. prosinca 2021. godine izdano je 18.008 potvrda. Dakle, potvrde možete tražiti samo za vozila koja imaju povijest tehničkih pregleda u Hrvatskoj, a ne za ona koja su, na primjer, nakon obavljenog tehničkog pregleda u nekoj od zemalja Europske unije došla u Hrvatsku.

Gledajući po regijama, kupci rabljenih vozila podjednako su sumnjičavi, odnosno oprezni pa je, recimo, 2020. godine zatraženo 5597 potvrda u Zagrebu, 1916 potvrda u Zagrebačkoj županiji, 1619 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 1346 potvrda u Primorsko-goranskoj županiji, 1060 u Osječko-baranjskoj županiji…, a najmanje je potvrda zatraženo u županijama s najmanjim brojem stanovnika, Požeško-slavonskoj (78 potvrda) te u Ličko-senjskoj (137 potvrda).

Idemo brojke o zatraženim potvrdama staviti u neki odnos s promjenama vlasništva automobila. Nisu sve promjene vlasništva zbog prodaje (ima tu darovnih ugovora, promjena vlasništva zbog smrtnih slučajeva…), ali su indikativne. Tako je u prvih 11 mjeseci bilo 334.900 promjena vlasništva u Hrvatskoj, a od toga se čak 255.341 promjena odnosi na osobna vozila. U toj masi automobila, u kojoj je veliki udjel prodaje/kupnje rabljenih vozila 17 ili 18 tisuća potvrda govori nam da kupci rabljenih u Hrvatskoj vjerojatno imaju veliko povjerenje u prodavatelje, posebno kad se ta brojka usporedi s britanskim primjerom. Agencija Promocija Plus potvrdila nam je da se u prethodnim godinama broj promjena vlasništva osobnih vozila kretao od 200 tisuća do više od 280 tisuća osobnih vozila.

Kod kupnje rabljenog vozila maksimalno se osigurajte i ako ga kupujete na hrvatskom tržištu provjerite njegovu povijest prijeđenih kilometara. Cijena je doista minimalna, odnosno mnogo je manja od novca koji spremate uložiti. Da bi u stanici za tehnički pregled mogli dobiti Potvrdu o stanju brojača kilometara, potrebno je priložiti originalnu RH prometnu dozvolu vozila za koje tu potvrdu tražite i vlastiti identifikacijski dokument. Ako od vlasnika ne možete privremeno dobiti prometnu dozvolu za ovu svrhu, zatražite ga neka on pribavi Potvrdu o stanju brojača kilometara prije nego što uđete u bilo kakve pregovore oko kupovine.

Provjerite i stanje vozila s mehaničarom kojem vjerujete, ne libite se tražiti kraću testnu vožnju.

U Hrvatsku godišnje ulaze i deseci tisuća vozila iz drugih zemalja, najčešće onih iz Europske unije. Tu potvrda nema smisla, ali postoje brojni portali na kojima danas možete provjeriti stanje tih vozila po broju šasije. Iskoristite sve alate koji su vam pri ruci, ne suzdržavajte se jer automobil je vrijedna i skupa investicija – nemojte dopustiti da iz cijelog posla izađete prevareni.

Komentirajte prvi

New Report

Close