Muči li vas visoki krvni tlak odbacite četiri najgore jutarnje navike koje gotovo svi imamo

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2022. u 14:23
FOTO: Pixabay

Malo je onih koji ne vode bitke s krvnim tlakom, posebice visokim.

Najčešće je uzrokovan genetikom, bolešću, lošom prehranom ili sjedilačkim načinom života, a pametno bi ga bilo držati pod kontrolom.

Pravilna prehrana uvelike će vam to olakšati, a ako izbacite ove četiri navike za doručak krvni tlak ćete dovesti ‘u red’ piše ordinacija.hr.

Sol

Neke od omiljenih namirnica za doručak mogu biti prepune soli bez da mi to shvatimo, a nutricionisti stalno upozoravaju kako povećan unos soli u organizam može povisiti krvni tlak.

Amy Goodson, nutricionistica navodi da će tako neki sendviči sadržavati puno soli, što će kroz neko vrijeme utjecati na povišenje krvnog tlaka. Savjetuje da ako već morate pojesti nešto što sadrži sol, uvijek kombinirajte sa zdravijim namirnicama, kao što je voće ili zobena kaša.

Preskakanje voća i povrća

Jedna od navika za koju mnogi ne znaju da je štetna jest izbjegavanje voća i povrća ujutro. Prema pisanju klinike Cleveland, savjetuje se da odrasle osobe pokušaju sniziti krvni tlak tako da svakog dana pojedu od pet do devet porcija voća i povrća. Ako ne krenete ujutro, ostvariti cilj može biti malo teže.

Prakticiranje rigoroznih dijeta

Mnogi će pretpostaviti da ako se drže stroge dijete mogu izgubiti koji kilogram i tako spriječiti probleme s visokim tlakom, no neki stručnjaci kažu kako treba malo opreza kada su u pitanju restriktivne dijete.

-Traženje načina za brzi gubitak kilograma može biti jako štetno za krvni tlak. Istraživanja pokazuju kako je polagano i pametno mršavljenje povezano s važnim poboljšanjima kod krvnog tlaka, navodi nutricionistica Rachel Finre.

Šećer

Nutricionistica Dana Hunnes, kaže kako šećer i procesuirana hrana jesu namirnice koje potiču upale, a upalni proces će sigurno utjecati i na povišenje krvnog tlaka, objavljeno je na ordinacija.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close