Može li čaša soka od cikle regulirati krvni tlak? Oglasili su se stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2023. u 12:38
Foto: Pixabay

Studija znanstvenika s Queen Mary University prvi je dokaz o dugotrajnom smanjenju krvnog tlaka uz dodatak nitrata u prehrani kod relevantne grupe pacijenata.

Čaša soka svježe cikle dnevno može efikasno regulirati krvni tlak, a prema objašnjenju znanstvenika s Queen Mary University u Londonu, ova dnevna doza uspješno snižava tlak kod pacijenata s visokim krvnim tlakom.

Čaša soka svježe cikle djeluje kao i antihipertenzivni lijek

Pacijenti s visokim krvnim tlakom, koji su dnevno pili čašu od 250 ml soka svježe cikle imali su prosječno smanjenje krvnog tlaka od oko 8/4 mmHg (što je kod mnogih pacijenata vratilo krvni tlak na “normalan” nivo. To je zbog toga što cikla, i drugo lisnato zeleno povrće kao što su zelena salata i kupus, sadrže visoke razine tvari poznate kao “neorganski nitrat”, piše B92.

Potencijalni značaj ovih nalaza ogleda se u tome što studije ukazuju da svako uvećanje krvnog tlaka od 2 mmHg povećava vjerojatnost od smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima za 7 posto i rizik od moždanog udara za 10 posto.

Studija znanstvenika s Queen Mary University prvi je dokaz o dugotrajnom smanjenju krvnog tlaka uz dodatak nitrata u prehrani kod relevantne grupe pacijenata. Prosječno smanjenje krvnog tlaka uz jedan antihipertenzivni lijek je 9/5 mmHg. U usporedbi sa 8/4 mmHg, koliko tlak može sniziti sok cikle, nalazi ukazuju na ulogu nitrata u prehrani kao efikasnog, lakog i pristupačnog tretmana u kontroli krvnog tlaka, koji imaju slične rezultate kao i liječenje lijekovima.

Dnevna doza neorganskog nitrata

“Bolesti srca i krvnih žila, koje mogu izazvati srčani i moždani udar, ostaju najveći uzrok smrti širom svijeta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, sretni smo što možemo napraviti određene promjene u načinu života, koje dramatično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih žila. Ovo istraživanje dokazalo je da dnevna doza neorganskog nitrata može biti jednako efikasna, kao i medicinski lijek u smanjenju krvnog tlaka, a najbolji dio je to što taj prirodni lijek možemo dobiti od cikle i drugog lisnatog zelenog povrća” objasnila je voditeljica studije profesorica Amrita Ahluwalia s Queen Mary University.

Čaša soka cikle dnevno širi krvne žile i smanjuje ukočenost arterija

Kliničko ispitivanje druge faze, objavljeno u časopisu Hypertension, sprovedeno je na 64 pacijenta starosti od 18 do 85 godina. Polovina pacijenata uzimala je propisane antihipertenzivne lijekove, ali nisu uspjeli dostići ciljani krvni tlak, a druga polovina ispitanika s visokim krvnim tlakom, nije uzimala nikakve lijekove. Pacijentima je nasumično dodan dnevni dodatak prehrani tijekom 4 tjedna – polovina je dobivala nitrate (250 ml soka svježe cikle), a druga polovina placebo (250 ml soka cikle, ali bez nitrata).

Tijekom studije, pacijenti u interventnoj grupi, koja je pila svježi sok cikle, doživjeli su poboljšanje od oko 20 posto u kapacitetu proširenja krvnih žila i smanjenje ukočenosti arterija za oko 10 posto. Druga istraživanja pokazala su da ove promjene u funkciji krvnih žila imaju veze sa značajnim smanjenjem srčanih oboljenja.

Mnogi ne vole uzimati lijekove doživotno, posebno kada se osjećaju dobro

Profesorica Amrita Ahluwalia, između ostalog zaključuje da je pacijentima lako da im čaša soka cikle dnevno postane rutina od koje će imati vidljive koristi. Sljedeći korak će, kako je najavila, biti pokretanje velikog kliničkog ispitivanja faze 3 kako bi se utvrdilo je li utjecaj nitrata u prehrani dugoročan i treba li to preporučiti u zdravstvenim smjernicama.

“Izuzetno je korisno za ljude da mogu kontrolirati krvni tlak nekliničkim sredstvima, kao što je konzumiranje povrća. Znamo da mnogi ljudi ne vole uzimati lijekove doživotno, posebno kada se osjećaju dobro, i zbog toga je redovnost uzimanja lijekova veliki problem. Za one koji žele da unose dijetalne nitrate u svoju svakodnevnu prehranu, trik nije u tome da povrće kuhaju s obzirom na to da je dijetalni nitrat topiv u vodi, ali kuhanje na pari, pečenje ili ispijanje svježeg soka ima pozitivan efekt” , naglasila je profesorica Ahluwalia.

Nikako ne treba zaboraviti, da je ovo istraživanje provedeno u kliničkim uvjetima i da su pacijenti bili pod kontrolom kardiologa. Zato, ako vam je dijagnosticirana hipertenzija, nikako nemojte prekidati terapiju, bez preporuke vašeg kardiologa. Jer je upravo i cilj svake terapije protiv hipertenzije da vam regulira krvni tlak, tako da kada je sve u redu, znači da lijekovi djeluju, a ne da ih više ne trebate koristiti. Pažljivo sa svim pomoćnim ljekovitim sredstvima, pa i s predstavljenim napitkom od cikle, koji je sigurno dobar, ali nikako ne i zamjena za lijekove, protiv hipertenzije.

Komentirajte prvi

New Report

Close