Male promjene u prehrani pomažu: Smanjite rizik od jednog od najsmrtonosnijih karcinoma

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2022. u 09:17
Foto: Unsplash

Tim znanstvenika zaključuje da je veza između prehrane i razvoja raka debelog crijeva vidljivija kod muške populacije, gdje je rizik od ove vrste raka viši.

Prehrana bogata povrćem, integralnim žitaricama i slanutkom može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine, prema nedavnoj sveobuhvatnoj američkoj studiji.

Nova studija provedena u SAD-u u kojoj je sudjelovalo 79.950 muškaraca pokazala je da je grupa koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane imala 22 posto manji rizik od razvoja raka debelog crijeva u usporedbi s onima koji su jeli najmanje količine takve hrane.

Međutim, istraživači nisu pronašli takvu vezu u slučaju žena, a studija je obuhvatila njih 93.475, piše B92.

Rak debelog crijeva je treći najčešći rak u svijetu

“Rak kolorektuma je treći najčešći rak u svijetu. Od njega oboli svaki 23 muškarac i svaka 25 žena”, rekla je znanstvenica Jue Hee Kim s južnokorejskog Sveučilišta Kjung Hee.

Istraživači su dnevnu potrošnju od 1000 kcal podijelili od najviše do najniže potrošnje. U prosjeku, muškarci su na početku studije imali 60 godina, a žene 59.

Antioksidansi iz voća, povrća i cijelih žitarica smanjuju rizik

“Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica kao što su voće, povrće i integralne žitarice doprinose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva suzbijanjem razvoja kronične upale, što može dovesti do raka.”

“S obzirom na to da je veći rizik od raka debelog crijeva primijećen kod muškaraca nego kod žena, vjerujemo da bi rezultati naše studije mogli doprinijeti razjašnjavanju zašto je konzumacija većih količina zdrave biljne hrane povezana sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva kod muškaraca, u odnosu na žene.”

Foto: Unsplash

Autori su otkrili da kod muškaraca sklonost obolijevanju od raka debelog crijeva varira ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti. Znanstvenici su rekli da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto postoje razlike između etničkih grupa.

Potvrđena ranija saznanja

Dr. Helen Crocker, šefica u Svjetskom fondu za istraživanje raka, rekla je da “ona i kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer ono potvrđuje ranija otkrića i dokaze da konzumacija povrća, integralnih žitarica i slanutka smanjuje rizik od razvoja raka crijeva.”

Dodala je da se “preporučuje ograničena konzumacija crvenog mesa i izbacivanje mesnih proizvoda iz ishrane.”

“Zanimljivo je da je u ovoj studiji prehrana zasnovana na biljci bila povezana s manjim rizikom od razvoja raka crijeva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao biti taj što su muškarci uglavnom konzumirali manje biljne hrane, a meso su konzumirali češće od žena.”

Beth Vincent, iz Cancer Research UK centra, vjeruje da “nova američka studija podržava postojeće dokaze o prednostima uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i vlaknima za muškarce i žene.”

“Uravnotežena ishrana može doprinijeti održavanju zdrave tjelesne težine, što smanjuje rizik od razvoja raka, a smanjena konzumacija alkohola i nepušenje doprinose općem zdravlju i istovremeno utječu na zdravlje crijeva”, rekla je ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close