Magična biljka: Pomaže probavi, snižava krvni tlak, umanjuje anksioznost…

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2023. u 11:45
Foto: Unsplash

Najviše je poznat po svojim svojstvima na kardiovaskularni i probavni sustav

Glog je biljka koja potiče iz porodice ruža, a raste spontano u planinskim područjima. Glog se vjekovima primjenjivao zbog svojih ljekovitih svojstava, toliko da se u antičko doba smatrao svetim – tokom najvažnijih svečanosti, poput vjenčanja, biljka se koristila za ukrašavanje oltara. Međutim, tijekom srednjeg vijeka glog je bio postavljen u središte glavnog trga, za potrebe raznoraznih obreda.

Danas se cvjetovi i bobice gloga najviše koriste u biljnoj medicini i fitoterapiji. Prednosti koje ova biljka nudi su brojne, no glog je ponajviše poznat po svojim svojstvima na kardiovaskularni i probavni sustav, piše Cosmopolitan, a prenosi City magazine.

Prije nego što pređemo na detalje, uvijek preporučujemo da prije uzimanja bilo koje supstance, čak i prirodne, poslušate mišljenje liječnika.

Glog ima različita svojstva, ali glavna se tiču liječenja blagog zatajenja srca, aritmije, lupanja srca i blage arterijske hipertenzije. Stoga, koristi se za liječenje kardiovaskularnih poremećaja, jer ima antihipertenzivna svojstva. Biljka sadrži čiste molekule proantocijanidina, koji omogućuju bolje prodiranje kalcija unutar stanica. To znači da su šanse za dobivanje koronarnog spazma značajno smanjene. Glog sadrži flavonoide, te ima antioksidativna i antikoagulantna svojstva. Konačno, ova biljka se može pohvaliti vrlo korisnim sedativnim djelovanjem u anksioznim situacijama.

Svojstva biljnog čaja od gloga

Ispijanje biljnog čaja od gloga može pomoći tijelu u procesu probave. Očigledno ova biljka sprečava bolove u trbuhu. Stoga, sjajna je za suzbijanje menstrualnih bolova. Ako patite od nesanice ili ste skloni anksioznosti, ovaj napitak može pomoći u smirivanju uma i poboljšanju raspoloženja. Alternativno, glog se može uzimati u kapima.

Kako bi se primijetila jasna poboljšanja, potrebno je redovno konzumirati glog (u obliku kapi ili biljnog čaja) duže vrijeme. Prvi rezultati se vide već od prvog mjeseca, sve dok je unos biljke učestao.

Glog je dobar za srce

Biljka štiti srce, snižava krvni tlak i poboljšava cirkulaciju. Ako bolujete od hipertenzije živčanog podrijetla, glog je prirodni lijek za vas. Tahikardije su smanjene, kao i aritmije, a biljka je sjajna u prevenciji rizika od srčanog udara. Iz tog razloga preporučuje se korištenje gloga kod starijih pacijenata. Konačno, on blokira slobodne radikale, odgovorne za stvaranje aterosklerotskih plakova koji dovode do moždanog udara i srčanog zastoja.

Može poboljšati kvalitetu sna

Vjerojatno često primjećujete da se neprestano okrećete u krevetu, bez mogućnosti da zaspite, ili da ste toliko umorni da ne možete zaspati. U tim situacijama rješenje bi mogla biti dobra infuzija gloga. Ne zaboravite ga koristiti redovno, kako biste povratili optimalnu ravnotežu u ciklusu spavanja.

Foto: Unsplash

Kozmetička svojstva

Glog je sjajan, čak i u kozmetičke svrhe. Biljka se koristi za pripremu adstringentnih krema, koje su namijenjene osobama s masnom ili kožom sklonom aknama. Cvjetovi i plodovi imaju umirujuća svojstva kada se koriste na upaljenim desnima. Konačno, uz toplu kupku s nekoliko kapi ekstrakta gloga, lako ćete smiriti um i opustiti se.

Glog i tjeskoba – evo kako smiriti svoj um

Do sada ste shvatili da glog ima umirujuća svojstva, što može napraviti razliku u posebno stresnim trenucima u kojima se osjećate tjeskobnije nego inače. Koliko kapi gloga treba popiti za anksioznost? Nikada se ne smije prekoračiti doza od 30 kapi dnevno.

Čarobna svojstva

U keltskoj tradiciji glog je poznat po tome što je imun na munje: u slučaju oluje, stoga, možete se skloniti upravo ispod njegovih grana! Drugi običaj uključuje prisutnost biljke na kućnom pragu, ili u štalama, kako bi otjerala negativnu energiju i dopustila da vladaju sklad i radost. Glog se smatrao čuvarom izvora i svetih voda.

Koje su nuspojave gloga?

Ako se prekomjerno koristi, glog može izazvati niz nuspojava, uključujući:

  • Preskakanje srca (palpitacije) i tahikardiju
  • Glavobolju i vrtoglavicu
  • Valunge
  • Gastrointestinalne poremećaje

Komentirajte prvi

New Report

Close