Želite li smršaviti, s povrćem nećete pogriješiti, ali ovih nekoliko vrsta pomoći će najviše

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2022. u 08:51
Foto: Pixabay

Jedna studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da povećanje konzumacije povrća može doprinijeti povećanom gubitku težine.

Ne možete pogriješiti ako jedete povrće. Zapravo, prema Harvard School of Public Health, prehrana koja redovito sadrži puno povrća može vam pomoći u prevenciji srčanih bolesti, problemima s krvnim tlakom, poboljšanju zdravlja probavnog sustava i s razinom šećera u krvi.

Uz brojne dobrobiti, povrće vam može pomoći da brže mršavite, piše Eatthis. Jedna studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da povećanje konzumacije povrća može doprinijeti povećanom gubitku težine.

Brokula

Brokula je svestrano povrće koje ljudi vole jesti sirovo, kuhano na pari ili pirjano, a pomaže i kada pokušavate skinuti nekoliko kilograma.

Foto: Pixabay

“Brokula sadrži antioksidanse, za koje je poznato da snižavaju upalu u tijelu, između ostalog. Ovi hranjivi sastojci u brokuli jedinstveni su po tome kako djeluju. Ovo povrće također daje tijelu sulforafan, antioksidativni biljni spoj koji ovom povrću daje većinu njegovih protuupalnih prednosti. Kako istraživanja pokazuju da kronična upala može uzrokovati debljanje, njezino smanjenje može vam pomoći da izgubite na težini”, kaže Trista Best iz Balance One Supplements.

Paprika

Paprika je ukusno povrće blagog okusa pa je izvrsna za dodavanje raznim vrstama jela.

Foto: Pixabay

“Paprike su idealno povrće koje možete dodati prehrani za mršavljenje. Niskokalorične su i bogate hranjivim tvarima, a također pomažu u stvaranju osjećaja sitosti nakon jela. Ova kombinacija može vam pomoći u sprječavanju prejedanja tijekom ostatka dana”, kaže Best i ističe kako da osim što pomažu pri mršavljenju, paprike su prepune hranjivih tvari koje pomažu tijelu na značajne načine, no većina šire javnosti nije svjesna koliko su zapravo zdrave.

Primjerice, crvena paprika ima više vitamina C od naranče, koji je važan nutrijent za dobrobit imunološkog sustava, ali također poboljšava apsorpciju željeza.

Alliumi

Povrće poput luka, češnjaka, mladog luka, ljutike, poriluka i vlasca smatraju se alliumima. Ovo povrće puno je okusa i izvrsno je za planiranje zdravog obroka, a budući da je tako bogatog okusa, može nadoknaditi kalorične pojačivače okusa koje inače dodajete hrani.

Foto: Pixabay

“Ovo niskokalorično povrće puno okusa može se koristiti na mnogo načina, od juha do umaka, začina i salata. Jedan od najlakših načina za smanjenje unosa kalorija je da se odlučite za okus zdrave hrane i zamijenite prerađene preljeve i umake, juhe i drugu pakiranu hrana koja vam može pružiti poznate okuse, ali dolazi s vrlo malo hranjivih tvari i puno dodatnih praznih kalorija”, kaže Jonathan Isbill magistar nutricionizma i dijetetike.

Ljute papričice

Ako ste netko tko može podnijeti malo začina u kuhinji, možda biste trebali pokušati dodati ljute papričice u svoj sljedeći obrok kako biste ubrzali gubitak težine.

Foto: Pixabay

“Volim dodavati ljute papričice i čili papričice u plan obroka kako bih poboljšao okus jela. Zanimljivost ovog povrća koje dolazi iz roda biljaka capsicum je da sadrži kapsaicin, za koji se zna da pospješuje rad metabolizam i smanjuje upalu, a istovremeno potiče oslobađanje endorfina i daje nekim ljudima dodatno sagorijevanje kalorija. Kapsaicin vam može lagano povećati i tjelesnu temperaturu što će vam pomoći sagorite nekoliko dodatnih kalorija”, kaže Isbill.

Cikla

Neki ljudi vole ciklu, neki je mrze, a ako ste među ljubiteljima cikle, bit ćete sretni kada čujete da su prepune korisnih hranjivih tvari koje pomažu u mršavljenju.

Foto: Pixabay

“Budući da je bogata nitratima, cikla je dugo bila cijenjena od strane sportaša kao način za povećanje dušikovog oksida u tijelu. Ovo dodatno povećanje dušikovog oksida može pomoći u treningu, poboljšati rad krvotoka, ubrzati oporavak pri nekoj ozljedi ili čak poboljšati performanse osobe koja trenira. Mnogi ljudi uživaju u soku od cikle, možete je dodati u salatu ili umiješati u smoothie, a stabljike cikle možete dodati u stir-fry”, kaže Isbill.

Komentirajte prvi

New Report

Close