Nisu ni rijetke ni egzotične: Ovih sedam biljaka prava su riznica zdravlja

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 13:46
Foto: Pixabay

Mnoge biljke koje uopće nisu rijetke niti egzotične mogu nam biti saveznici i pomoći nam da budemo otporniji i da se lakše oporavimo od prehlade ili nekog virusa.

Narodna medicina oduvijek se oslanjala na mnogobrojne biljke, jer priroda nam daruje sastojke koji mogu biti nezamjenljivi u borbi za otpornost i oporavak organizma. Svi smo već naučili u prethodnih par godina da je prehrana važan dio brige o zdravlju i da se na imunitet organizma može utjecati i na prirodan način. Mnoge biljke koje uopće nisu rijetke niti egzotične mogu nam biti saveznici i pomoći nam da budemo otporniji i da se lakše oporavimo od prehlade ili nekog virusa, piše City magazin.

Kadulja

Foto: Pixabay

Kadulja se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogih bolesti, uključujući čireve, upale, reumu itd. Znanstvenici su utvrdili da ima iscjeljujuće efekte jer njeno lišće, cvjetovi i korijen imaju fitokemikalije poput kurkumina i flavonoida, a i da ima antiviralna i antimikrobska svojstva koja mogu uticati i na oporavak od drugih bolesti.

Češnjak

Vjerojatno svi već znamo koliko je češnjak zdrav i koristan na više načina. On ojačava naš imunološki sustav, sprečava prehlade i gripe, a istraživanja su pokazala da ima mnoge sastojke koji ih ublažavaju tako što pojačavaju imunološke funkcije stanica našeg organizma.

Foto: Pixabay

Ehinaceja

Ehinaceja se nalazi u mnogim prirodnim lijekovima, poput suplemenata, čajeva, tinktura i koriste se skoro svi njeni dijelovi.

Postoji jedna varijanta koju su Indijanci koristili za liječenje mnogih bolesti, uključujući i viruse, a istraživanja su pokazala da bi ehinaceja mogla pomoći u liječenju respiratornih infekcija i gripa.

Đumbir

Ovo je biljka koja je vrlo dugo osnova ajurvedske medicine, a od nje se rade čajevi i eliksiri. Može se kupiti svjež ili u prahu i dodati i u slatka i u slana jela, pa i u vodu ujutro prije doručka.

Foto: Pixabay

Đumbir sprečava replikaciju virusa i mogao bi ih spriječiti da uđu u stanice organizma.

Komorač

Komorač je odličan protiv pojedinih virusa, ima velike količine antioksidanata, kao i antiviralnih svojstava i svojstava za pojačavanje imuniteta.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Konkretno, komorač smanjuje upale i time može sprječiti oboljenja koja nastaju nakon upala i tako se bori i protiv virusnih infekcija.

Bosiljak

Postoji više varijanti ove biljke i svaka od njih ima mnoga korisna svojstva i djeluje na imunološki odgovor organizma kada se suočava s bolestima.

Foto: Pixabay

A i svi znamo kako njegov miris ima antistresni efekt, tako da bosiljak nije loš ni za ukrašavanje domova.

Ginseng

Još jedna biljka koja je dio narodne medicine, u ovom slučaju kineske, i koja se dugo koristi u liječenju mnogih bolesti.

Foto: Pixabay

Dokazano je da je efektivan protiv hepatitisa B, norovirusa, koksaki virusa i drugih oboljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close