Liječnici savjetuju da ne uzimate ove lijekove navečer

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2022. u 10:14
Foto: Pixabay

Određeni lijekovi imaju potencijal da utječu na san ljudi.

Čini li vam se čini da zbog pojedinih lijekova loše spavate? “Određeni lijekovi imaju potencijal utjecati na san ljudi. Neki lijekovi pomažu ljudima da bolje spavaju. Međutim, mnogi lijekovi, od lijekova protiv prehlade i gripe do onih za liječenja karcinoma, mogu izazvati nesanicu”, tvrdi doktor Michael Breus.

Naš savjet je da se uvijek konzultirate s liječnikom prije nego što počnete uzimati neki lijek, a ako biste se željeli detaljnije informirati o lijekovima koji remete san, nastavite s čitanjem, piše City magazine.

Antidepresivi

Neki antidepresivi mogu ometati san, upozoravaju stručnjaci. “Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina su specifičan tip antidepresiva koji povećava razinu serotonina u vašem mozgu. Serotonin pomaže da se poboljša vaše raspoloženje i osjećaj blagostanja. Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, kao što je fluoksetin (prozac), neki su od najčešće prepisivanih antidepresiva. Iako su prilično efikasni protiv depresije, oni također mogu onemogućiti ljudima da zaspu, ali i da imaju čvrst san. Ako se vaš liječnik slaže, razmislite da ove tipove antidepresiva uzimate ujutro ili pređete na druge antidepresive, koji nemaju loš san kao nuspojavu. Trazodon ili mirtazapin su možda bolja opcija za vas”, kaže farmaceutkinja Megan N. Freeland.

Beta blokatori

Beta blokatori se obično propisuju za liječenje visokog krvnog tlaka i aritmija. “Beta-blokatori su dugo godina bili povezani sa poremećajima sna, uključujući buđenja noću i noćne more”, kaže farmaceut Armon B. Nil.

“Smatra se da se to događaa jer oni inhibiraju noćno lučenje melatonina, hormona koji je uključen u reguliranje spavanja i cirkadijalnog sata u tijelu. Nizak nivo melatonina je ponekad primijećen kod kronične nesanice. Za starije ljude su blokatori kalcij kanala, drugi oblik lijekova za krvni tlak, često sigurniji i efikasniji od beta blokatora”, objašnjava on.

Nikotinski flasteri

Budite pažljivi kada koristite nikotinske flastere jer ako ih stavite previše blizu vremena za spavanje, mogli biste se suočiti s nemirnom noći. “Terapije zamjene nikotina su dizajnirane da vam pomognu da prestanete pušiti tako što vam osiguravaju nisku količinu nikotina, taman toliko da izbjegnete simptome odvikavanja. Nikotinski flaster može izazvati nesanicu ako ga ostavite da stoji preko noći. Ako želite izbjeći ovaj neželjeni efekt, poželjno je skinuti ga prije odlaska u krevet”, kaže Freeland.

Lijekovi protiv prehlade

“Lijekovi za prehladu bez recepta često sadrže pseudoefedrin, koji može smanjiti začepljenost nosa. Poznato je da pseudoefedrin izaziva nesanicu, čak i kada se koristi u obliku spreja za nos”, kaže dr Breus.

Inhibitori kolinesteraze

Inhibitori kolinesteraze se obično propisuju za liječenje gubitka pamćenja i drugih simptoma povezanih s demencijom. “Smatra se da ovi lijekovi djeluju tako što inhibiraju enzim u tijelu koji razgrađuje acetilkolin (neurotransmiter koji je važan za budnost, pamćenje, razmišljanje i rasuđivanje) i tako povećavaju količinu dostupnu moždanim stanicama. Ovo, u teoriji, usporava pacijentov gubitak pamćenja i pomaže njemu ili njoj da obavlja svakodnevne aktivnosti s manje problema. Ali blokiranje razgradnje acetilkolina, koji je svuda u tijelu, ne samo u mozgu, može ometati sve vrste procesa i pokreta tijela, uključujući i one koji se odnose na spavanje”, kaže dr Nil.

Komentirajte prvi

New Report

Close