Liječnici hitne pomoći sastavili listu namirnica koje jedu svakog dana da bi bili zdravi i siti

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2023. u 10:11
Foto: Pixabay

Kako bi izbjegli automate s hranom koji su puni grickalica i gotovih sendviča, najčešće sa sobom nose hranu koja će im osigurati da ostanu zdravi, siti i puni energije, a mogu je pojesti s nogu

Većina pretpostavlja da liječnici imaju savršene prehrambene navike. Ali njihovi dani su zapravo užurbani, rade duge smjene i ponekad nemaju vremena sjesti kako bi pojeli kvalitetan i cjelovit obrok.

Kako bi izbjegli automate s hranom koji su puni grickalica i gotovih sendviča, najčešće sa sobom nose hranu koja će im osigurati da ostanu zdravi, siti i puni energije, a mogu je pojesti s nogu. Liječnici s odjela hitne pomoći za CNBC su otkrili koje su to namirnice, piše Index.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su proteinima i ekološki su prihvatljiviji od mesa. Ali treba ih jesti umjereno jer sadrže kalorije i zasićene masnoće. Previše zasićenih masnoća može povisiti LDL kolesterol, koji pridonosi srčanim bolestima i moždanim udarima.

“Izbjegavamo pržene, slane i kandirane orašaste plodove koji sadrže više ulja, soli ili šećera nego što je potrebno našem organizmu”, kažu doktorice Adaira Landry i Resa E. Lewiss.

Humus

Slanutak je glavni sastojak humusa, a on je bogat vlaknima i odličan je izvor biljnih proteina. Humus sadrži nezasićene masnoće, koje povećavaju razinu zdravog, odnosno HDL kolesterola. Studije su otkrile da dodavanje humusa vašoj prehrani može pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.

Povrće

Liječnici često na poslu grickaju mrkvu, celer i komadiće brokule ili cvjetače. Odlična opcija je i pečeni batat.

Avokado

Avokado sadrži nekoliko ključnih hranjivih tvari, uključujući karotenoide, mononezasićene masti, kalij i vlakna koji su povezani sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close