Koronavirus se na odjeći može zadržati i do 3 dana: Jedan materijal predstavlja najveći rizik

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2021. u 12:35
foto: pixabay

Studija je pokazala da nije bilo rizika od unakrsne kontaminacije kada su se čisti predmeti prali s onima na kojima su bili tragovi virusa.

Znanstvenici su otkrili da virusi slični soju koji uzrokuje bolest covid-19 mogu do tri dana preživjeti na uobičajeno nošenim tkaninama.

Studija Sveučilišta De Montfort u Leicesteru testirala je koronavirus na poliesteru, mješavini poliestera i pamuka i stopostotnom pamuku. Rezultati pokazuju da poliester predstavlja najveći rizik. Mikrobiologinja dr. Katie Laird, koja je vodila studiju, rekla je da materijali, koji se obično koriste u zdravstvenim uniformama, predstavljaju rizik od prijenosa.

U studiji su viđene kapljice virusa dodane na tkanine, a znanstvenici su potom pratili stabilnost virusa na svakom materijalu tijekom 72 sata. Rezultati su pokazali da poliester predstavlja najveći rizik od prijenosa, jer je virus i nakon tri dana i dalje prisutan na tkanini i postoji mogućnost njegova prijenosa na druge površine, piše BBC.

Na stopostotnom pamuku virus je trajao 24 sata, dok je na mješavini pamuka i poliestera virus preživio samo šest sati.

“Kada je pandemija započela, nije se znalo koliko dugo koronavirus može preživjeti na tekstilu”, rekla je dr. Laird, voditeljica sveučilišne istraživačke skupine za zarazne bolesti u DMU-u. “Naša otkrića pokazuju da tri najčešće korištena tekstila u zdravstvu predstavljaju rizik za prijenos virusa. Ako medicinske sestre i zdravstveni radnici ponesu uniforme kući, mogli bi ostavljati tragove virusa na drugim površinama”, dodala je.

Studija je također proučila najpouzdaniju metodu pranja za uklanjanje virusa s tkanine od stopostotnog pamuka. Virus je potpuno eliminiran tek kad je upotrijebljen deterdžent, a temperatura pranja porasla iznad 67 stupnjeva.

Studija je pokazala da nije bilo rizika od unakrsne kontaminacije kada su se čisti predmeti prali s onima na kojima su bili tragovi virusa. Međutim, dr. Laird je rekla da su se smjernice objavljene na početku pandemije od strane Public Health England (PHE) i NHS u vezi s jednoličnim pranjem temeljile na “zastarjeloj literaturi”.

“Ovo istraživanje pojačalo je moju preporuku da se sve zdravstvene uniforme peru odmah u bolnicama ili u industrijskoj praonici rublja. Ove su metode pranja regulirane i medicinske sestre i zdravstveni radnici ne moraju brinuti hoće li virus odnijeti kući”, rekla je dr. Laird.

Komentirajte prvi

New Report

Close