Capak: Imamo porast od 30 posto u odnosu na prošli tjedan

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2021. u 11:14
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta. Preminulo je 15 osoba.

“Bilježimo porast od 30 posto u tjedan dana. Trenutna incidencija 14-dnevna je 115.3. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska. Po incidenciji smo i dalje treći u EU, od nas su bolje samo dvije zemlje. Po stopi smrtnosti smo 19. u EU”, rekao je Capak.

“Zadnja istraživanja ukazuju da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče oboljevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na kranju granicu koju je preporučila EMA”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Alemka Markotić je rekla kako je u prestižnom Lancetu objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže 8. tjednu nakon prve doze.

Ministar Davor Božinović kazao je da se od danas intenziviraju razgovori o mjerama koje su na snazi.

“Dakako da ove nove brojke i porast moramo uzeti u obzir. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati, i dalje smo po incidenciji na visokom mjestu u EU. Pogrešno bi bilo misliti da više nema opasnosti od virusa, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu. Ono što iz epidemioloških izvida se da iščitati da je rast uzrokovan određenom dozom opuštanja”, rekao je Božinović spominjući pri tome privatna druženja. Ako će se i ići u popuštanja ona će biti u striktnim epidemiološkim okvirima, to će možda naići na dozu nerazumijevanja.

“Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna. Mislimo da je poanta uspjeha da svi shvate da se moramo pridržavati mjera. Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju. Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo onda ćemo manje govoriti samo o mjerama”, rekao je Božinović ustvrdivši kako je najgore misliti ‘neće baš mene i neće baš danas’.

Komentirajte prvi

New Report

Close