U medije iscurio plan za otključavanje Njemačke, Merkel tvrdi: Već smo u trećem valu

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2021. u 09:30
FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool

Njemačka kancelarka strahuje od naglog porasta broja infekcija koronavirusom u slučaju prebrzog otvaranja. “Ne možemo si priuštiti nagle skokove”, rekla je Merkel sudionicima sastanka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel navodno je na sastanku iza zatvorenih vrata rekla zastupnicima da je Njemačka već usred trećeg vala epidemije i upozorila da popuštanje mjera u toj zemlji mora biti postupno, piše Deutsche Welle.

Dodala je kako zemlja mora ići korak po korak s popuštanjem kako se epidemija koronavirusa ne bi razbuktala.

– Ne možemo si dopustiti nagle uspone i padove, navodno je rekla Merkel na online sastanku parlamentarnog kluba CDU-a.

Iduće srijede kancelarka će se sastati s liderima 16 njemačkih saveznih pokrajina kako bi diskutirali o izlazu iz lockdowna koji je započeo u studenom i trajat će najmanje do 7. ožujka.

Osim što je zastupnicima rekla kako je Njemačka u trećem valu epidemije, Merkel je izjavila i da se novi sojevi koronavirusa nastavljaju širiti zemljom.

Zastupnicima CDU-a je rekla kako bi se otvaranje zemlje trebalo odvijati u tri faze.

Prva uključuje osobne kontakte među različitim kućanstvima, kao i otvaranje škola te dopuštanje sportskih aktivnosti. Ovo blago popuštanje bilo bi popraćeno povećanim brojem testiranja. Treća faza uključivala bi otvaranje restorana i kulturnih institucija.

Cijepljenju učitelja i odgojitelja također bi se dao prioritet.

Merkel je na prošlom sastanku sa čelnicima saveznih država poručila kako se sedmodnevna incidencija mora spustiti na 35 kako bi se krenulo u popuštanje. Aktualna incidencija u Njemačkoj iznosi 60,5 na 100.000 stanovnika. No, incidencija jako varira po regijama. U Baden-Württemberg incidencija je oko 45, a u Thüringiji se kreće oko 119.

Komentirajte prvi

New Report

Close