Koliko paste za zube trebate staviti na četkicu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 11:31
Foto: Pixabay

Dr. Gao Jye Teh, stomatolog iz Engleske rado dijeli savjete o oralnoj higijeni, a najnovija objava je čini se privukla puno pažnje.

Bez velike količine paste za zube oni nisu oprani? Čini se da smo krivo naučili, piše Health. Ako pastu stavljate na četkicu tako da ju skroz prekrijete, pripremite se na iznenađenje: potrebno je puno manje, barem tako tvrdi stomatolog na svom TikTok profilu.

Dr. Gao Jye Teh, stomatolog iz Engleske rado dijeli savjete o oralnoj higijeni, a najnovija objava je čini se privukla puno pažnje. U njemu pratiteljima pokazuje (a njih je preko 12 milijuna) koliko paste za zube trebamo staviti na četkicu. Za one starije od 3 godine dovoljna je količina zrna graška, a ako niste primijetili ta se mjera često i navodi na samim pastama za zube. Dodao je i kako laže tko god kaže da je potrebno više. Pojašnjava i kako je sve više od navedene mjere i opasnost za djecu kod kojih se odrasli zubi još nisu u potpunosti razvili.

“Stvar je u fluorid koji kada se proguta u većim količinama može izazvati kozmetičko stanje koje se naziva zubna fluoroza kod zuba u razvoju, a može biti blaga pa će se javiti samo žućkaste ili smeđe mrlje, do vidljivijih problema”, navodi. No taj je sastojak jednako važan u prevenciji karijesa, a to su dokazale i studije koje isto tako tvrde da pasta koja ga ne sadrži neće spriječiti nastanak karijesa.

Stomatolog Geoffrey Morris, potvrđuje stav kolege te dodaje kako je za odrasle osobe preporučena količina paste veličine zna graška na četkici s mekanim vlaknima. Za djecu mlađu od 3 godine dovoljno je samo malo “razmazati” paste po četkici kako ne bi progutali. Isto tako djeca trebaju prati zube čim se pojave prvi, dakle oko šestog mjeseca života.

No ako koristite manje paste od preporučene količine isto možete zaboraviti na njenu korist jer neće moći štiti zube kako bi trebala jer će biti premala količina fluorida i “pjenice” koji će pomoći da se zubi pravilno očiste.  Liječnik nudi još jedan savjet: Jednom kad ste očistili zube, ispljunite višak nemojte ispirati vodom jer je sastojcima potrebno neko vrijeme kako bi djelovali.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close