Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Murterska promenada

Kako su Burgundija i Dalmacija na trenutak postali jedno?

Bilo da je riječ o chefovima, vinarijama, destilerijama ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, međusobna gostovanja i suradnja istih, od esencijalne su važnosti za njegovanje partnerstva, nadogradnju svjetonazora i vlastiti napredak.

Autor: Daniel Čečavac
12. lipanj 2025. u 22:00
Kako se večer približavala, tako se ljepota izoliranosti otoka dodatno podvlačila pod kožu/PD

Murter, Kornati i Burgundija – početak lipnja nije mogao započeti u većem stilu jer, kada se spoji ono najbolje iz dvaju svjetova, ne pitaš ništa, već se zahvališ što se ovakve važne eno-gastro utakmice odvijaju nadomak tebe. I ne radi se samo o nužnom profitu za vrijeme turističke sezone, već shvaćanju minijaturnih detalja koji na kraju prevagnu cjelinom i time učini onaj bitan iskorak.

Bilo da je riječ o chefovima, vinarijama, destilerijama ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, njihova gostovanja i suradnja od esencijalne su važnosti za njegovanje partnerstva, nadogradnju svjetonazora i vlastiti napredak. Krug obuhvaća sve i kad-tad svi se susreću na jednoj stanici.

Raj nautike i gastronomije

Jedna od njih nedavno je bila epicentar lokalnog eno-gastro doživljaja. Murterska promenada i Murter Restaurant Week predstavljeni su krajem svibnja gdje je 20-ak restorana iz Murtera i Kornatskog arhipelaga uz pratnju renomiranih domaćih vinara osmislilo posebno osmišljene festivalske menije uz vrhunska lokalna vina i ekskluzivne večere.

Posjetitelji su imali na raspolaganju lokalne prijevoznike koji su nudili redovne kružne brodske linije iz Murtera prema kornatskim restoranima, čime se željelo približiti Kornate i kornatsku gastronomiju gostima koji vole uživati u gastronomiji a nisu nužno nautičari. Murterska promenada također je uključivala inovativni festival nautike, a cilj svih događanja bio je etablirati Murter i Kornate kao vodeću gastronomsku mikrolokaciju na Jadranu, uz poseban naglasak na nautiku i nautički turizam.

Na trenutak koji je potrajao duboko u noć, Burgundija i Dalmacija bili su jedinstveni u svom izričaju u kojem su se komplementirali na najbolji mogući način – zanimljivo bi bilo preokrenuti gostovanje i sljubiti dalmatinska vina s burgundijskom kuhinjom.

Veliko ime u kornatskoj konobi

Međutim, veliko finale, ujedno i posljednji dan Murterske promenade, otišao je stepenicu dalje i spojio 1400 kilometara udaljenu Burgundiju s Kornatskim arhipelagom. Burgundija je svjetska najcjenjenija vinska regija čija vina pričaju “terroir” ne samo svakog mjesta u regiji, već svake parcele u mjestu. Jedinstven je to pristup koji se stoljećima pomno krojio kako bi se što preciznije definirao kvalitativan razred, a time i tržišna vrijednost. Takozvani burgundijski model danas uspješno koriste i druge vinske regije u klasifikaciji svojih parcela te izričaju vinskog portfelja. Vinogradari i vinari Burgundije vrlo su vješti znalci u ekspresiji chardonnaya i crnog pinota pa je kušanje njihovih vina gotovo uvijek popraćeno s velikom dozom poštovanja, znatiželje i uzbuđenja.

Bilo da je riječ o chefovima, vinarijama, destilerijama ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, međusobna gostovanja i suradnja istih, od esencijalne su važnosti za njegovanje partnerstva, nadogradnju svjetonazora i vlastiti napredak.

Pozornicu Murterske promenade ukrala je vinarija Domaine Antonin Guyon, poznato ime Burgundije sa sjedištem u Savigny-lès-Beauneu. Vinarija je osnovana početkom 1960-ih te se ubrzo nametnula na svjetskom tržištu. Danas raspolaže s četrdeset i sedam hektara vinograda, većinom premier cru i grand cru statusa a koji se prostiru na čak dvadeset i pet apelacija to jest zaštićenih geografskih lokaliteta Burgundije. Neke od apelacija uključuju renomirane položaje Côte d’Ora kao što su Corton Grand Cru, Charmes-Chambertin Grand Cru i Corton Charlemagne Grand Cru. Upravo zbog pozicija tih lokaliteta, 90 posto proizvodnje odnosi se na crvena vina, a deset na bijela. Godišnje proizvedu oko 200 tisuća butelja, od čega je izvoz 75 posto u 50 zemalja.

U konobi Opat prisustvovala je Hombeline Guyon, treća generacija i nasljednica vinarije/Armelle.Pro

Odlazak jahtom s Murtera do najpoznatijeg restorana Kornatskog arhipelaga konobe Opat, već je sam po sebi bio impresivan. Tamo nas je dočekao domaćin i ugledni Dalmatinski chef Ante Božikov s lagano grilanim kamenicama i šampanjcem Bruno Paillard Première Cuvée. Fantastično lijep dan, osvježavajući aperitiv ozbiljne šampanjske kuće i morski ugrizak dobrodošlice – sa stilom kako i treba biti. Kako se večer približavala tako se ljepota izoliranosti otoka dodatno podvlačila pod kožu. Večera je uključivala šest sljedova od kojih se pet uparilo s vinima Domaine Antonin Guyon.

Prvi slijed počeo je sa sirovim jadranskim škampom s emulzijom od smilja, kadulje, limete i maslinova ulja koji se lijepo upario s elegantnim Bourgogne chardonnayom. Nastavak je već krenuo dosta konkretno, uključivao je Jakobove kapice s mišancom od divljeg bilja i pestom dalmatinskih orašastih plodova s kojima se fantastično upario mineralan i kremozan Meursault Charmes Premier Cru.

Jakobove kapice s mišancom od divljeg bilja i pestom dalmatinskih orašida s Meursault Charmes Premier Cru vinom/PD

Treći slijed pod nazivom “tuna toro”, to jest potrbušina plavoperajne tune s “beurre rouge” umakom i palentom tražila je elegantno crno vino pa je Bourgogne pinot noir školski odradio uparivanje. Kako je večer odmicala, tako su jela i vina bila sve složenija pa je se četvrti slijed odnosio na morsku varijaciju Wellingtona od grdobine koji je uparen s jednako kompleksnim Gevrey Chambertinom. Završnica je pripala gostujućem chefu Vjeki Bašiću iz poznate Murterske konobe Boba koji je pripremio ragu od Dalmatinske janjetine s graškom koje se savršeno sljubilo s vrlo strukturnim crnim pinotom Corton Grand Cru iz 2022. berbe.

Domaine Antonin Guyon danas raspolaže s 47 hektara vinograda, većinom premier cru i grand cru statusa/PD

Pravi partnerski odnos

U konobi Opat prisustvovala je Hombeline Guyon, treća generacija i nasljednica vinarije, što je još više uljepšalo ovaj burgundijsko-dalmatinski događaj. Gospođica Guyon i chef Ante Božikov naizmjenično su tijekom večere govorili kako o vinima i filozofiji obitelji Guyon, tako i o iskustvima s putovanja po Francuskoj.

Na trenutak, koji je potrajao duboko u noć, Burgundija i Dalmacija bili su jedinstveni u svom izričaju u kojem su se komplementirali na najbolji mogući način. Zanimljivo bi bilo jedan dan preokrenuti gostovanje i sljubiti dalmatinska vina s burgundijskom kuhinjom – jer, ako ne probaš, nećeš nikad znati.

Ragu od dalmatinske janjetine s graškom chefa Bašića savršeno je odgovarao crnom pinotu Corton Grand Cru/PD

Autor: Daniel Čečavac
12. lipanj 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close