Jednu važnu naviku svi vozači trebaju usvojiti čim sjednu u vozilo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2023. u 09:17
Foto: Pixabay

Voditelj Službe prometne policije Mataija istaknuo je da policija poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti za poboljšanje  sigurnosti cestovnog prometa i kako bi promijenili ponašanje sudionika u prometu. 

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježen je u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a ovogodišnja kampanja „Ne budi bez veze, veži se“ posvećena je edukaciji o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa te posljedicama njegovog nekorištenja u svakoj prilici.

Na središnjem obilježavanju 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa bio je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Cilj kampanje je edukacije javnosti o rizicima i posljedicama nekorištenja sigurnosnog pojasa te informiranja o pravilima iz važećih zakonskih propisa.

Kampanji su se pridružili i načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, voditelj Službe prometne policije Ravnateljstva policije Josip Mataija, ali i predstavnici partnera u provedbi Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa –  Mladenko Kordić iz Hrvatskog autokluba te s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, dekan Marko Šoštarić i prof. Željko Šarić.

Mnogobrojni građani mogli su isprobati HAK-ove simulatore brzine i prevrtanja, u Info kutku educirati se o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu u svakoj prilici, riješiti KVIZ znanja o postojećim pravilima korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu te obići policijska vozila i motocikle.

‘Četiri glavne ubojice u prometu’

Glavni ravnatelj policije Milina izjavio je kako nekorištenje sigurnosnog pojasa, uz vožnju u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine i korištenje mobitela pri vožnji – svrstavamo u prekršaj iz tzv. skupine ‘četiri glavne ubojice u prometu’.

„Bitno je shvatiti da korištenje sigurnosnog pojasa nije samo zakonska obveza i to ne trebate činiti zbog izbjegavanja novčane kazne, već kako biste zaštitili sebe i sve putnike u vozilu“, istaknuo je.

Statistike pokazuju kako sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih ozljeda i smrti prilikom prometne nesreće za čak 50 posto. Naime, od ukupno 275 smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama tijekom 2022., u osobnim automobilima poginule su 143 osobe, od kojih 74 osobe ili 51,7 posto nisu koristile sigurnosni pojas.

Poseban problem je i nepropisan prijevoz djece u vozilima.

Danas oko 60 posto djece stradava u prometnim nesrećama u svojstvu putnika u vozilima. U devet mjeseci 2023. na području Hrvatske utvrđena su 58 942 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa ili sigurnosne sjedalice/postolja. Od navedenog broja, 1438 su prekršaji koji se odnose na nepropisan prijevoz djece u vozilima.

Poruka policije – sigurnosni pojas uvijek

Glavni ravnatelj policije Milina rekao je kako je  Hrvatska tijekom godina, provedbom mnogobrojnih preventivnih i represivnih aktivnosti, uspjela smanjiti smrtna stradavanja u prometu, međutim, problem nekorištenja sigurnosnih pojasa još uvijek je prisutan i to posebice nekorištenje pojasa na stražnjim sjedalima vozila te u teretnim vozilima i autobusima.

Voditelj Službe prometne policije Mataija istaknuo je da policija poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti za poboljšanje  sigurnosti cestovnog prometa i kako bi promijenili ponašanje sudionika u prometu.

„Iako je stanje bolje nismo zadovoljni, jer je broj smrtno stradalih i dalje prevelik. Jedan od problema koji uočavamo je i premali broj osoba koji koristi sigurnosni pojas na stražnjem sjedalu i pojas općenito. Ne treba uopće kalkulirati i treba se uvijek vezati. Bez obzira na udaljenost i dužinu putovanja. Poruka je  – sigurnosni pojas uvijek. Sigurnosni pojas nam mora postati navika čim sjednemo u vozilo“, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close