Jedno piće smanjuje rizik od ugrušaka, a ova pića svakako izbjegavajte

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2023. u 10:26
Foto: Unsplash

Dehidracija uzrokuje zgušnjavanje krvi.

Tromb je krvni ugrušak, a njihovo stvaranje je vitalno važno poslije povreda, na mjestu rane. Međutim, kada se trombociti slijepe u ugrušak i ostanu u krvnoj žili, takav ugrušak može biti vrlo opasan, piše B92.

Tromboza nastaje uslijed stagnacije krvi, koja je često izazvana nekom vrstom povrede ili sedentarnim načinom života. Ovo je smrtonosno stanje koje dovodi do srčanog udara, moždanog udara ili potpunog otkazivanja pluća. Na sreću, jedan napitak može da smanji rizik od zgrušavanja krvi.

Slatka, kofeinska pića povećavaju rizik od stvaranje štetnih krvnih ugrušaka. Studija objavljena u “Journal of Surgical Research”, otkriva da se rizik od zgrušavanja krvi javlja u roku od jednog sata od konzumacije energetskih napitaka.

Foto: Pixabay

Nutricionist Roy Batt upozorio je da su gazirana pića glavni krivci za stvaranje štetnih ugrušaka. Dobra vijest je da postoji jedno piće koje ne samo da je sigurno, već može i smanjiti rizik od stvaranje ugrušaka, a to je voda.

Kako to funkcionara?

“Dehidracija uzrokuje zgušnjavanje krvi. Kada pijete puno vode, vaša krv postaje rjeđa i može lakše putovati kroz vene, pa je manja vjerojatnost da će se zgrušati”, kaže profesor Mark Whiteley, vodeći kirurg za vene i osnivač klinike Whiteley.

Postoje tri procesa koji mogu postaviti temelje za štetne ugruške:

  • Promjene u krvi (izazvane hormonima, nekim lijekovima i drugim faktorima)
  • Promjene u protoku (ležanje bez vježbanja ili dugo sjedenje)
  • Promjene na zidovima krvnih žila (varikozne vene)

Komentirajte prvi

New Report

Close