Jedemo je svaki dan, a sadrži jedan otrovni element

Autor: Poslovni.hr , 25. prosinac 2020. u 21:05
FOTO: Pixabay

Opće poznata činjenica je da čokolada nije dobra za zdravlje ako ima previše šećera. No, osim šećera, čokolada sadrži i kakao koji može imati toksična svojstva.

Kakao je prirodni sastojak koji se dobiva iz sjemena, a toksična svojstva može imati zbog tla u kojem se uzgaja.

Većina drveća kakaa na svijetu nalazi se u Latinskoj Americi. Ta tla mogu imati više tragova kadmija, metala koji može uzrokovati proljev, povraćanje, pa čak i bolesti bubrega, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tim istraživača iz Ekvadora i Belgije pokušava otkriti kako smanjiti razinu kadmija koji završi u kakau, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Journal of Quality of Environment, prenosi N1.

Metode uklanjanja kadmija iz tla

“Kadmij predstavlja prijetnju i za farmere jer njihovi proizvodi možda nisu prikladni za trgovinu, a neki kupci radije ne bi kupovali zagađeno sjeme kakaa. Da bismo pronašli učinkovitu strategiju ublažavanja, moramo razumjeti kako biljke kakaa uzimaju taj element”, kazao je David  Argüello, član istraživačkog tima.

Otkrili su da tipične metode uklanjanja kadmija iz tla ne djeluju na drveću kakaa jer su korijeni ove biljke jako duboko u tlu. Korijenje biljaka poput kukuruza, suncokreta i drugih je bliže površini.

Uobičajeni način uklanjanja kadmija iz tla je dodavanje elementa koji se nalazi u vapnencu, što sprječava bilje kad apsorbiraju kadmij. Miješanje tla omogućuje da vapno dosegne sve slojeve tla.

Tlo oko korijena kakaovca ne može se miješati i obrađivati ​​vapnom jer se ne presađuje svake godine. Tijekom eksperimenta istraživači su dodali vapno i u površinski i dublji sloj tla te je tim istraživača nakon toga pronašao manje količine otrovnog metala u lišću biljaka.

Postupak je bio uspješan, ali ne može se lako primijeniti na plantažama. Ipak, ovaj postupak je otvorio vrata pronalasku novih rješenja. U međuvremenu, najbolji način da ograničite unos otrovnog sastojka u tijelo je da smanjite unos čokolade.

Komentirajte prvi

New Report

Close