Je li zaista toliko loše zaspati na kauču?

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2023. u 12:32
Foto: Pixabay

Iako se kauč čini veoma udobnim i privlačnim mjestom za spavanje, to nije baš dobra ideja.

Koliko puta ste zaspali na kauču u posljednje vrijeme? Je li je ovo vaša redovna praksa ili nešto što vam se rijetko događa? Svi ponekad sjednemo na kauč, upalimo televizor, grickamo nešto uz naš omiljeni program, a onda primijetimo da nam se oči polako sklapaju i utonemo u san. Postavlja se pitanje je li ovo loša navika i ostavlja li ona negativne posljedice na ljudski organizam?

Je li spavanje na kauču štetno?

Iako se kauč čini veoma udobnim i privlačnim mjestom za spavanje, to nije baš dobra ideja. Ako to radite redovno, pojavit će se nekoliko problema, piše Aktivnasi, a prenosi City magazine.

Možda ćete zaspati ranije nego što ste namjeravali

Spavanje na kauču može se dogoditi odmah poslije večere, kada legnete da se odmorite i planirate da napravite nešto opuštajuće. Problem nastaje ako, primjerice, osam ili devet navečer nije vaše vrijeme za spavanje (ili možda neko drugo doba dana), što znači da ćete samo zadrijemati prije nego što zaista odete na spavanje. Kada krenete u spavaću sobu, nećete biti pospani jer ste upravo spavali, pa ćete teško zaspati i možete očekivati da ćete ujutro biti neispavani i mrzovoljni.

Spavanje će biti prekinuto

Soba u kojoj spavate treba biti mračna, malo hladnija, tiha i mirna – sve što kauč nije. Uznemirava vas televizija, svjetlo, priča drugih. Zbog toga će san biti lakši, fragmentiran buđenjem i nemiran. Nećete dovoljno spavati i nećete se osjećati bolje nakon drijemanja.

Leđa i vrat vam neće biti zahvalni

Kaučevi su napravljeni za sjedenje, a ne za ležanje, tako da ćete se probuditi s mnogo više bolova nego poslije spavanja u krevetu. Osjetit ćete bolove u vratu, ramenima, kukovima… Boljet će i leđa jer nisu imala odgovarajući oslonac. Budući da sofe mogu biti kraće, spavanje na njima napravit će dodatno opterećenje za koljena, a položaj za spavanje neće biti idealan za tijelo. Bol vas može mučiti i kada legnete u krevet, jer ako često drijemate na kauču, on će biti prisutan veći dio dana.

To može loše utjecati na vezu

Ne postoji ispravan ili pogrešan način da budete u vezi. Svaki par ima svoj recept koji mu odgovara. Nekim parovima odgovara spavanje u odvojenim krevetima, jer žele da budu odmorni i da jedno drugom daju ono najbolje od sebe. Kada spavanje na kauču stane na put intimnosti koja bi se dogodila u spavaćoj sobi, veza može biti u opasnosti. Vi i vaš partner morate imati dogovor o spavanju, koji oboma odgovara.

Komentirajte prvi

New Report

Close