Znate li što je ‘junk sleep’? On je glavni razlog umora, boli u mišićima i razdražljivosti

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2023. u 09:17
Foto: Pixabay

Za to možete okriviti novi trendovski izraz koji se zove “junk sleep”. Ovaj izraz opisuje nekvalitetan san koji je nedostatan i ne hrani vaše tijelo i mozak onako kako bi dobar noćni odmor trebao.

Ako se probudite i otkrijete da ste letargični i nemirni, za to možete okriviti novi trendovski izraz koji se zove “junk sleep”. Ovaj izraz opisuje nekvalitetan san koji je nedostatan i ne hrani vaše tijelo i mozak onako kako bi dobar noćni odmor trebao, piše Bestlifeonline.

Što je junk sleep?

“Junk sleep se može usporediti s dijetom i prehranom. Kada jedemo brzu hranu, koja nema nikakvu hranjivu vrijednost, počinjemo se osjećati nezdravo i letargično. Dok s druge strane kada imamo hranjivu, uravnoteženu prehranu, osjećamo se dobro. Isto vrijedi i za san; moramo imati kvalitetan, dug, nesmetan san kako bismo u potpunosti iskoristili prednosti i normalno funkcionirali”, objašnjava Martin Seeley, stručnjak za spavanje i izvršni direktor tvrtke MattressNextDay.

Bilo da ste zaspali dok ste gledali televiziju, budili se satima nakon neočekivanog drijemanja ili ste utonuli u san puno prije uobičajenog vremena za spavanje, malo ste se naspavali. Posljedice ovih neplaniranih razdoblja odmora mogu uključivati simptome kao što su umor, omamljenost, umorni mišići, loša koncentracija, razdražljivost, magla u mozgu ili bolovi u tijelu.

Ako želite poboljšati kvalitetu sna, Seeley dijeli svoja tri glavna savjeta kako bi osigurao da loše spavanje postane stvar prošlosti.

Uspostavite redovitu rutinu spavanja

Najbolja stvar koju možete učiniti da ne postanete žrtva junk sleepa je osigurati zdravu, redovitu rutinu spavanja i dati sve od sebe da je se držite. To uključuje pokušaj odlaska u krevet u isto vrijeme svake večeri, pazeći da vrijeme za spavanje ne bude prekasno i pokušajte da spavate preporučenih sedam do devet sati svake noći.
“Trebali biste izbjegavati raditi do kasno, prekomjerno piti alkohol ili pušiti. Morate biti strogi prema sebi noću, pa ako ste umorni i osjećate da ćete zaspati na kauču, ustanite, umijte se i u krevet kako vas noću ne bi uznemiravali”, predlaže Seeley.

Prakticirajte dobru higijenu spavanja

Dok je dobra noćna rutina najvažnija, jednako je važno i okruženje u kojem spavate. Prema Seeleyju, “to znači osigurati da je vaša spavaća soba opuštena i čista. Dobra posteljina i čista posteljina pomoći će. Provjerite je li vaša soba dovoljno tamna i postavite je na pravu temperaturu—dakle, ne previše vruće ili hladno. Ako navečer teško zaspite, možete pokušati čitati umjesto buljenja u zaslon telefona, okupati se u toploj kupki s malo umirujuće soli za kupanje ili slušati malo opuštajuće glazbe.”

Neka vam san bude prioritet

Kao i kod svakog prenatrpanog rasporeda, može biti lako skrenuti sa sna kako biste napravili društvene planove i ispunili radne obveze. Međutim, ne obraćanje pozornosti ili stvaranje mjesta za pravilan san može rezultirati neželjenim posljedicama kada je u pitanju vaše zdravlje i cjelokupno blagostanje.

“U ovo doba godine uobičajeno je imati loš san jer smo svi jako zauzeti, ali pokušajte spavanje učiniti prioritetom, nemojte dogovoriti previše stvari i pobrinite se da se kući vratite u pristojne sate kako biste bili sigurni da imate dovoljno sna za obavljanje aktivnosti sljedećeg dana”, ističe Seely.

Komentirajte prvi

New Report

Close