Jedna noć u tjednu je posebno teška, 80 posto nas tada ima problem sa spavanjem

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2022. u 10:14
Foto: Unsplash

Ako se noću prevrćete, ne brinite – niste jedini.

Čak i ako obično čvrsto spavate, normalno je da s vremena na vrijeme imate nemirnu noć. Svi se ponekad suočimo nesanicom, a ako ste jedna od onih osoba kojima nije teško odlutati u zemlju snova, smatrajte se sretnikom. Ali ako ste primijetili da postoji jedna posebna noć u tjednu kada jednostavno ne možete ni oka sklopiti, iznenadit će vas podatak da nova istraživanja pokazuju da niste sami, piše Bestlifeonline.

Nova studija kaže da velika većina odraslih ima problema sa spavanjem baš jedne određene noći u tjednu. Bilo da redovito teško spavate ili je to samo povremena pojava, nesanica nikako nije zabavna. Ne samo da se zbog nedostatka sna sljedeći dan možete osjećati mrzovoljno i neusredotočeno, propuštanje punih sedam do devet sati koliko Nacionalna zaklada za spavanje preporučuje odraslima je loše za vaše zdravlje na više načina, uključujući povećanje rizika od demencija.

Organizacija navodi niz uobičajenih krivaca za nesanicu, uključujući korištenje kofeina i alkohola, nepravilan raspored spavanja, kasno popodnevno drijemanje, jedenje teškog obroka neposredno prije spavanja i korištenje elektroničkih uređaja pred spavanje. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati besane noći – razgovarajte sa svojim liječnikom ako mislite da bi to mogao biti slučaj kod vas.

Besane noći često imaju korijene u tjeskobi

Prema studiji iz rujna 2022. koju je provela Nacionalna zaklada za spavanje, više od 54 posto odraslih okrivljuje tjeskobu i stres za to što ih drže budnima noću. To i nije previše iznenađujuće, s obzirom na to da tjeskoba može uzrokovati napetost u vašem tijelu, što baš i nije pogodno za odmor.

Foto: Unsplash

“Možda niste ni svjesni kada ste pod stresom zbog nečega, ali vaše tijelo i dalje može osjetiti fizičke učinke stresa, ostavljajući mišiće napetima kao rezultat”, pišu stručnjaci Verywell Minda. Oni preporučuju isprobavanje metode pod nazivom “progresivno opuštanje mišića”, koja uključuje napinjanje i opuštanje mišića, kao metodu za borbu protiv nesanice povezane sa stresom.

Vjerojatno ste čuli za “nedjeljne strahove”, ali u slučaju da niste upoznati, Alex Dimitriu, dr. med., osnivač Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine i član odbora SleepFoundation.org, objašnjava: “Nedjeljni strahovi su u biti oblik tjeskobe zbog izvedbe, slično kao prije testa ili prezentacije.”

Za one od nas koji radimo po redovnom rasporedu od ponedjeljka do petka, nedjelja navečer označava kraj našeg odmora od ureda (bilo da je virtualni ili osobni) i počinjete misliti o povratku svakodnevnom radu. “Dio ovoga je prirodan, ali može biti i previše, što dovodi do stresa, nesanice i lošijeg sna”, kaže Dimitriu.

Foto: Unsplash

Kao rezultat toga, gotovo 80 posto (točnije 79,5) ispitanika izjavilo je da ima više problema sa tim da zaspu u nedjelju navečer, u usporedbi s ostalim danima u tjednu. Bilo da se nedjeljom navečer vrtite i okrećete, strahujući od pomisli na nadolazeći tjedan ili imate problema sa spavanjem i druge noći u tjednu, brojne strategije mogu vam pomoći da odlutate i konačno dobijete prijeko potreban odmor za svoje tijelo.

Healthline preporučuje isprobavanje tehnika disanja za umirivanje, bavljenje meditacijom ili jogom, snižavanje temperature u spavaćoj sobi (bolje spavamo u hladnijim sobama), izbacivanje drijemanja ako ih imate naviku, puno tjelovježbe tijekom dana, isključivanje elektronike i izbjegavanje ekrana noću te čitanje knjige prije spavanja, između ostalog.

Komentirajte prvi

New Report

Close