Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete probati vratiti

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2021. u 10:38
Foto: pixabay

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a iskrivljenje parosmija.

Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa je gubitak ili iskrivljenje okusa i mirisa. Mnogi znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga.

Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a iskrivljenje parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti – treningom! Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke. Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari – kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi – i to zatvorenih očiju.

Liječnica Huart kaže da je, ma koliko vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW.

Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

Komentirajte prvi

New Report

Close