Misteriozna bolest pojavila se u Bijeloj kući, istražuje se nekoliko slučaja

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2021. u 10:14
Foto: pixabay

Broj sumnjivih slučajeva u svijetu se povećava.

Bijela kuća još uvijek istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su potkraj godine dvojica dužnosnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana. Jedan slučaj dogodio se u blizini velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, u kojem je jednom dužnosniku iznenada pozlilo. Imao je samo blage simptome, uključujući glavobolju i nesanicu, što je nestalo nakon tjedan dana. Drugi dužnosnik napad je također imao u blizini ulaza u Bijelu kuću, rekli su za CNN dva izvora. On jer pretrpio ozbiljnije simptome i trebao je medicinsku pomoć, rekli su izvori.

Više izvora za CNN je reklo da je bolest dijagnosticirana kod dvoje dužnosnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u studenom 2020., jedan dan nakon predsjedničkih izbora i jedan nekoliko tjedana kasnije. Inače od sindroma Havana oboljelo je više od 100 američkih diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta. Obavještajna zajednica još uvijek nije sigurna tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava ili ih se, kako kažu, može nazvati “napadima”.

Sve to izazvalo je veliku zabrinutost, piše Večernji list. Ova se priča temelji na intervjuima s preko desetak sadašnjih i bivših dužnosnika koji su znali za napore SAD-a da odgovore na ove misteriozne incidente.

Već pet godina istražitelji se trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini radnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje. Osobe koje su bile pogođene su izvijestile da su doživjele iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen neobičnom bukom.

Broj sumnjivih slučajeva u svijetu se povećava. U posljednjih pet godina bilo je više od 130 slučajeva širom svijeta, navodi New York Times, koji je izvijestio da se najmanje jedna epizoda dogodila u inozemstvu u posljednja dva tjedna. Također je bilo sumnji na slučajeve u Europi, izvijestio je CNN. Inače, simptomi Havana sindroma uključuju neobične zvukove u ušima, praćene vrtoglavicom, mučninom, jakim glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može trajati godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close