Ispucale su vam usne? To može biti signal poremećaja u tijelu, evo i kojih

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2023. u 11:19
Foto: Pixabay

Problem ispucalih usana javlja se zbog vjetra, hladnog zraka, ali i zbog neadekvatnog unosa vode.

Problem ispucalih usana javlja se zbog vjetra, hladnog zraka, ali i zbog neadekvatnog unosa vode. Ali, to može biti i signal nekih drugih poremećaja u tijelu, piše Novi magazin.

Manjak potrebnih vitamina

Manjak vitamina B2 i B3 može izazvati suhoću i pucanje usana. Adekvatan unos vitamina je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma. Vitamin B2 je odgovoran za pravilan rad metabolizma, regulaciju razina aminokiselina u krvi i funkcioniranje svih stanica u tijelu. Manjak vitamina B3 može da uzrokuje dermatitis, proljev i mentalne probleme. Manjak vitamina uočava se na usnama, jeziku pa čak i na području desni. Ako su vam usne često suhe i pucaju, svakako razmislite o uzimanju suplemenata vitamina B3.

Nedovoljan unos vode

Manjak unosa vode uzrokuje dehidraciju. Jedan od prvih simptoma manjka vode u tijelu je suhoća i pucanje usana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da manjak vode povećava rizik od nastanka bolesti desni, nakupljanja plaka i karijesa. Preporučena dnevna količina vode je osam čaša, ali i više ako redovno vježbate i pojačano se znojite.

Alergije

Ako ste primijetili suhoću i pucanje usana nakon nanošenja ruževa, balzama ili sjaja, moguće je da ste alergični na neke od supstanci u sastavu proizvoda. Alergije na te tvari uzrokuju svrbež na području usana, iritaciju i pucanje. Neka hrana također, može da proizvede pucanje usana. Kada otkrijete na što ste sve alergični, izbjegavajte te proizvode i posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja odgovarajuće terapije pomoću koje ćete ublažiti alergijske reakcije.

Reakcija na neke lijekove

Lijekovi mogu da uzrokuju niz neželjenih nuspojava, a jedna od njih je pucanje usana. Lijekovi za hipotireozu i regulaciju krvnog pritiska vrlo često uzrokuju pucanje usana.

Pretjeran unos vitamina A

Previše vitamina nikada nije dobro. Previše vitamina A može da izazove suhoću usana, pucanje, guljenje i krvarenje.

Kronična upala

Ako postoji kronična upala, ili tiha upala u tijelu javljat će se promjene na uglovima usana, pucanje i pojačano lučenje pljuvačke. Osobe s osjetljivom kožom sklonije su nastanku upale na području usana.

Komentirajte prvi

New Report

Close