Iako je najbogatiji na svijetu, živi skromno: Nema jahtu i sam vozi svoj mercedes

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2013. u 13:05
Carlos Slim (Epa)

Prosječan Meksikanac ne može proživjeti ni jedan dan , a da ne kupi barem jedan od njegovih proizvoda ili ne koristi uslugu koju pruža jedna od njegovih 220 kompanija.

Prosječan Meksikanac ne može proživjeti ni jedan dan , a da ne kupi barem jedan od njegovih proizvoda ili ne koristi uslugu koju pruža jedna od njegovih 220 kompanija. Riječ je o Carlosu Slimu,  trenutačno najbogatijem čovjeku na svijetu, piše Glas Slavonije.

Kod nas se o ovom bogatom Meksikancu malo toga zna, a u svjetskoj se javnosti za njega pročulo tek kad je prije pet godina s prvog mjesta Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu smijenio vlasnika Microsofta, Billa Gatesa. Meksički tajkun, koji ima 72 godine, prema procjenama Forbesa, ima nevjerojatnih 69 milijardi dolara. Slim je svoje bogatstvo zaradio u telekomunikacijama, predsjednik je uprave meksičke tvrtke Telmex, ali u svom posjedu, između ostalog, ima i robne kuće, građevinske kompanije i tvrtku za financijske usluge Inbursa Financial Group. Tajna uspjeha misterioznog Meksikanca, koji je mnogo manje poznat od Gatesa, kao od i milijardera Warrena Bufetta, je u tome što prosječan Meksikanac ne može proživjeti ni jedan dan a da ne kupi jedan od njegovih proizvoda ili ne koristi uslugu koju pruža jedna od njegovih 220 kompanija.

Većina se rodi u nekoj od njegovih bolnica Star Medica, električnu energiju dobiva od kompanije Condumex, vozi se putevima koje je izgradila kompanija CILSA, gorivo toči na crpkama Svecomex, telefonira uz pomoć kompanije Telemex, puši cigarete marke Slim, koja je dio Marlboro grupe i kupuje u supermarketima Sears Rubac. On kontrolire više od 200 kompanija, od telekomunikacija, u kojima se prvi put obogatio, do infrastrukture, bankarstva i nekretnina. Kako bi održao svoj utjecaj nad carstvom koje se širilo, njegovi sinovi i zetovi postavljeni su na čelo mnogih tvrtki. Sin imigranata iz Libije, počeo je biznis ni iz čega. Još kao klinac pokazivao je veliki talent za poslovanje. Kupovao je sličice bejzbol igrača i prodavao ih drugoj djeci, naravno za veći iznos, pažljivo vodeći računa da uvijek bude u plusu. Od 12. godine počeo je trgovati obveznicama. Prije nego što je napunio 30 godina posjedovao je kompaniju koja je proizvodila osvježavajuća pića, kao i brokersku tvrtku. Enormno bogatstvo stekao je kupujući kompanije, koje danas zapošljavaju 218.000 radnika.

Već 40 godina živi u istoj kući, nema jahtu, sam vozi mercedes i vlasnik je najveće privatne kolekcije Rodinovih skulptura .

Komentirajte prvi

New Report

Close