I dalje koristite izgrebane tave? Novo istraživanje pokazalo zašto ih je bolje baciti

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2022. u 14:24
Foto: Unsplash

Novo istraživanje je otkrilo da oštećena neljepljiva površina može biti štetnija nego što mislite.

One koji kuhaju kod kuće ne čudi da će se lonci i tave s vremenom istrošiti tijekom upotrebe. Ako koristite teflonsku neprijanjajuću tavu, to se može dogoditi ako stalno koristite posuđe koje grebe površinu ili ga stavljate u pranje previše puta, piše Eatthis.  To bi moglo predstavljati problem tijekom pripreme jela, no teško je procijeniti koliko se plastike oslobađa. Novo istraživanje otkrilo je da oštećena neljepljiva površina može biti štetnija nego što mislite.

U pitanju je istraživanje koje se bavi mikroplastikom (manjom od 5 milimetara) i nanoplastikom (još milijunima puta manjom). “To nas upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korištenju posuđa za kuhanje kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane”, kaže Youhong Tang, inženjer strojarstva i materijala sa Sveučilišta Flinders u Australiji.

U pokušaju procjene rizika, tim je koristio ono što je poznato kao Ramanova tehnika snimanja za proučavanje mikroplastike i nanoplastike na teflonskom premazu na molekularnoj razini putem raspršenja fotona. Primijenili su prilagođene algoritme kako bi izračunali koliko bi se ovog premaza moglo odlijepiti i naći put do hrane. Istraživači su izrezali posuđe obloženo teflonom na male komadiće i, kako bi simulirali proces kuhanja (ali ovaj put bez hrane, vode ili ulja), koristili kuhače od različitih materijala (nehrđajući čelik, vuna, plastika i drvo) po posuđu.

Puknuti premaz mogao bi uzrokovati oslobađanje čak 2,3 milijuna sitnih čestica tijekom pripreme obroka, prema brojkama – to se temelji na 30 sekundi kuhanja ako je kuhačom oštećena teflonska površina. Dodatna zabrinutost je da je teflon (ili politetrafluoroetilen) u obitelji onoga što je poznato kao ‘vječne kemikalije’ koje ostaju u okolišu: per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS) koje se povezuju s raznim zdravstvenim problemima.

“Te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem”, kaže Cheng Fang, znanstvenik za materijale sa Sveučilišta Newcastle u Australiji.

Iako još uvijek postoje pitanja o tome koliko bi ovo oslobađanje mikroplastike i nanoplastike moglo biti uobičajeno i opasno, istraživači pozivaju na daljnje istraživanje mogućih učinaka kontaminacije tijekom kuhanja. Moguće je da bi starije posude i tave trebalo izbaciti iz upotrebe nakon određenog vremena ili da bi se teflonske prevlake mogle učiniti otpornijima na trošenje i habanje kroz koje prolaze tijekom pranja i korištenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close