Hrvatski film crnogorski je kandidat za Oscara

Autor: Poslovni.hr/H , 25. rujan 2015. u 16:32
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Jukin triptih koji istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi, već je s uspjehom sudjelovao na inozemnim i domaćim festivalima, te je dosad osvojio šest značajnih nagrada.

Dugometražni igrani film "Ti mene nosiš", nastao prema scenariju i u režiji Ivone Juka, crnogorski je kandidat za prestižnu američku nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg stranog filma.

Ta hrvatsko-srpsko-slovensko-crnogorska koprodukcija ispunila je sve preduvjete propisane posebnim pravilima američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture, a kandidirala ga je producentska kuća "Galileo production" iz Podgorice koja je koproducirala "Ti mene nosiš", ističe se u priopćenju Odnosa s javnošću Jukina filma.

"Taj projekt je pokazao da su koprodukcijski odnosi najpoželjniji model suradnje u regionalnoj kinematografiji, čime se za filmski sektor osigurava potpuna integracija u suvremene svjetske trendove, a filmovima omogućuje dobar prodor na regionalno tržište, ali i veliki broj kvalitetnih suradnika iz svih regionalnih zemalja", dodaje se.

Jukin triptih koji istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi, već je s uspjehom sudjelovao na inozemnim i domaćim festivalima, te je dosad osvojio šest značajnih nagrada, u Puli nagradu "Breza" za najbolju debitanticu (Helena Beljan), Zlatne Arene za najbolju kameru, vizualne efekte, glazbu, te Zlatnu Mimozu za najbolju režiju na festivalu u Herceg Novom te Grand Prix za najbolji film na Avvantura Film Festivalu u Zadru.

Prošli tjedan nominiran je i za tzv. europskog Oscara, nagradu Europske filmske akademije, uz "Zvizdan Dalibora Matanića (koji je hrvatski kandidat za Oscara) i manjinsku koprodukciju Vuka Ršumovića "Ničije dijete".

Matanićev film je hrvatski kandidat, a odabralo ga je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika od sedam filmova, među kojima je bio i "Ti mene nosiš Ivone Juka", zagrebačkog producenta "4Film".

Prijave za 88. nagradu Oscar, u kategoriji stranih filmova, podnose se do 1. listopada, a izbor kandidata za najbolji strani film će se objaviti 14. siječnja. Dodjela nagrada održat će se 28. veljače u Los Angelesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close