Hrvatska nezavisna kultura mogla bi se naći na rubu egzistencije, za njih će kriza izazvana koronavirusom trajati barem do jeseni

Autor: Saša Paparella , 19. ožujak 2020. u 22:00
Odgodu većine davanja kulturnjaci traže na šest mjeseci /GettyImages

Što se kazališta tiče, najveći problem je kako isplaćivati plaće zaposlenicima, koje isplaćuju iz vlastitih prihoda kojih sad neće biti neko vrijeme.

Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruga koncertnih promotora – Promo pozvale su domaće kulturne radnike, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi.

Ugroženi i bez virusa

“Osim što je kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena koronavirusom, hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija. Posebno su pogođene izvedbene umjetnosti kojima je onemogućen rad i privređivanje. Samostalni umjetnici, ali i brojni prekarni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda.

Stoga, svjesni problema koje ova kriza donosi društvu u cjelini, apeliramo na Vladu RH, kao i na jedinice lokalne samouprave, da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle da se tisuće ljudi iz te, i inače ugrožene zajednice, ne nađu na rubu egzistencije. Zbog specifičnosti naših struka procijenili smo da će kriza za izvedbeni sektor trajati barem do jeseni, čak i ako se opća zdravstvena situacija normalizira do konca travnja.

Važno je napomenuti kako se dobar dio kulturnog sektora još nije oporavio od posljedica štrajka u obrazovanju, tijekom kojeg je distribucija programa za djecu i mlade bila gotovo nemoguća. Nadalje, apsolutno podržavamo sve inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja, no u izvedbenim umjetnostima, niti jedan drugi distribucijski kanal ne može nadomjestiti izvedbu uživo.

Podržavamo inicijativu da se poduzetnicima, pa tako i onima u kulturi izdaju precizne, jasne upute o zdravstvenoj zaštiti i stupnju karantene kako bismo znali što od svojih poslovnih aktivnosti možemo obavljati, a što ne.

Tražimo i da im se omogući odgoda plaćanja PDV-a i poticaj u obliku suspenzije plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, kao i uplate za TZ i slična davanja na razdoblje od šest mjeseci.

Podržavamo i paneuropski zahtjev za osnivanje nacionalnog Fonda za pomoć samostalnim umjetnicima i svim prekarnim radnicima u kulturi, a kako bi se premostilo razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja, festivali i ostale manifestacije.

Predlažemo uz to još i mjere koje se prije svega odnose na samostalne umjetnike i neovisna kazališta, a to su: neodložna isplata svih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i drugih jedinica lokalne samouprave za 2019., a koja još uvijek nisu isplaćena korisnicima; žurna isplata prve rate programskih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i drugih jedinica lokalne samouprave, kao i Ministarstva kulture za 2020.; žurna isplata honorara i inih obveza javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavisnim organizacijama u kulturi, odnosno odobrenih sredstava potpore Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica; ubrzana procedura povrata poreza; moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike koji inače taj trošak snose sami na razdoblje od šest mjeseci: moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci; moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti, a koji su u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave; fleksibilnost Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi, te drugih sličnih linija financiranja, a koja će se prilagođavati situaciji na terenu (čak i da sutra prestane kriza, trebat će nam nekoliko mjeseci da normaliziramo proizvodnju); priznavanje dosad nastalih troškova u organizaciji programa, unatoč otkazivanjima ili odgodama realizacije istih. Glede isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti predlažemo isplatu mjesečne novčane pomoći samostalnim umjetnicima koji to zatraže u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do šest mjeseci; isplatu mjesečne novčane pomoći ostalim prekarnim radnicima u našem sektoru u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do šest mjeseci

Tretiraju ih kao ‘luksuz’

Krhku kulturnu scenu treba sačuvati. Iznimno je važno da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamjenjuju, te da se gdje god i kad god je to moguće, rad nastavi.

Važno je i da se očuva vidljivost sektora izvedbenih umjetnosti, a koji se neće oporaviti onog trenutka kad kriza završi nego daleko kasnije jer će javnost i nakon prestanka izravne opasnosti još neko vrijeme izbjegavati javna okupljanja.

80

posto prosječne plaće treba isplatiti država. Traže takvu mjeru kao pomoć na šest mjeseci

Cjelokupna javnost će biti ekonomski oštećena ovom krizom, pa će naše aktivnosti biti tretirane kao ‘luksuz’. Naša je djelatnost suradnička i za povratak u normalno funkcioniranje trebat će nam dodatno vrijeme za koordinaciju, osiguravanje prostora za aktivnosti i slično, navodi se u apelu koji je podržao i niz kazališta, kako javnih tako i onih privatnih, izravno pogođenih nevoljom.

“Što se kazališta tiče, najveći problem je kako isplaćivati plaće zaposlenicima, koje isplaćujemo iz vlastitih prihoda kojih sad neće biti neko vrijeme. Nadamo se pomoći ministarstva i grada da nam dopuste prenamjenu dobivenih sredstava za program na pokrivanje troškova hladnog pogona. Još veću zabrinutost imam prema kolegama slobodnjacima koji nemaju financijskih zaliha, već žive isključivo od honorara. Tu će ministarstvo morati promptno reagirati. Jer, bit će vojska gladnih ljudi. Nadajmo se da će se do ljeta situacija s koronom smiriti. I da posljedice po gospodarstvo neće biti katastrofalne”, rekla nam je Ecija Ojdanić, osnivačica Moruzgve, privatnog kazališta koje je do prije nekoliko dana odlično poslovalo.

Otkazuju izvedbe

Njena kolegica Gordana Gadžić, intendantica Teatra Rugantino, napominje da je “najnovija situacija s koronavirusom koja je blokirala cijelu zemlju na ne zna se točno koliko vremena može imati fatalne posljedice na našu egzistenciju.

Jer ne samo da smo za ovo kratko vrijeme morali otkazati tri izvedbe ili su nama drugi otkazali pet izvedbi, zbog čega trpimo ozbiljan gubitak u ovim za kazalište vrlo potentnim mjesecima, već mi vlastitim prihodom koga nema moramo održavati hladni pogon – zaposlena osoba, režije. Dakle, sada živimo na rezervama. Takvu situaciju ne možemo dugo izdržati.

Nadam se i vjerujem da će inicijativa Nezavisna kazališta u doba korone koju je pokrenula Nora Krstulović i koja već sada ima nekoliko tisuća uključenih članova polučiti rezultat te nam pomoći da koronavirus ne usmrti ni nas ni ostale sudionike nezavisne scene. Akcija Nezavisna kazališta u doba korone prije svega je apel institucijama da pomognu ovoj vrijednoj i ranjivoj skupini”.

Komentirajte prvi

New Report

Close