Evo zašto ne bi trebali popiti više od dva alkoholna pića tjedno

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2023. u 09:16
Foto: Unsplash

Čaša ovdje ili ondje neće biti tako loša, misli većina. Nažalost, to nije istina!

Mnogim ljudima nakon stresnog dana na poslu ponekad nema ništa ljepše nego završiti večer uz čašu vina ili ukusni aperol za smirenje.

Ponekad su to možda i dvije čaše, a u petak ili subotu može biti čak i više. Čaša ovdje ili ondje neće biti tako loša, misli većina. Nažalost, to nije istina! Nova studija kaže da ne biste trebali piti više od dva alkoholna pića tjedno, i to s dobrim razlogom, piše Novi list.

Poznato je da pijenje alkohola nije zdravo, ali jedno piće tu i tamo? Problem je što ima i tjedana kada se ne radi samo o jednom piću nakon posla. Tjedan počinje čašom vina ispred TV-a, možda Proseccom da nazdravimo uspjehu kolega na poslu, a vikendom je vrijeme za ispijanje Aperola na suncu.

To možda nije puno alkohola po danu, ali izračunato kroz tjedan dana to je znatna količina. Upravo u tome leži problem, smatraju istraživači iz Kanadskog centra za ovisnost o supstancama (CCSA).

Njihovo nedavno istraživanje pokazalo je da pijenje dva ili više “standardnih pića” tjedno povećava rizik od zdravstvenih problema, uključujući rak dojke i debelog crijeva. Standardno piće korišteno u izvješću je otprilike 3 dl piva ili 1 dl vina.

Strogo govoreći, jedini način da u potpunosti izbjegnete ove rizike je prestati piti alkohol. Međutim, stručnjaci su uspjeli postaviti smjernicu od oko (najviše) dva alkoholna pića tjedno. Zvuči jako malo, ali zdravlje nema cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close