Evo što sve ne smijete ostavljati u automobilima tijekom vrućina

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2022. u 11:22
Foto; Unspalah

Sunce i vrućina pogubno djeluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima.

Sunce i vrućina pogubno djeluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima. Čini se razumnim držati bocu vode u automobilu tijekom toplinskog vala. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, kemikalije koje djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov utjecaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih tvari u vodu, piše The Sunday Times, prenosi Revija HAK.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računala, mobitela… Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu (zanimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48°C, tlak u spremniku se dovoljno poveća da može izazovati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri sunačnih naočala mogu se iskriviti i promijeniti boju, a leće se mogu izobličiti.

Neke lijekove, poput antibiotika, treba čuvati u hladnjaku. Lijekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova korisnost nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopit će se visokim temperaturama.Dokumentirano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od naranče može eksplodirati ako se ostavi u automobilu dulje vrijeme, a to znači i ljepljivi interijer.

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima za vrućih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

Komentirajte prvi

New Report

Close