Evo koliko stvarno štedite ako perilicu posuđa koristite samo kad je skroz puna

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2022. u 09:23
Foto: Pixabay

Među energetski najtrošnijim uređajima koje imamo u kući svakako je perilica posuđa.

Sada više nego ikad, s rastućom energetskom krizom i sve većim računima, važno je obratiti pozornost na potrošnju kako bismo uštedjeli energiju i novac na kraju mjeseca.

Zapravo, ako povećanje cijena ne ovisi izravno o nama, naše korištenje energetskih izvora kod kuće može napraviti veliku razliku u konačnoj cijeni računa.

Među energetski najtrošnijim uređajima koje imamo u kući svakako je perilica posuđa. Kao valjana i dragocjena pomoć onima koji imaju veliku obitelj ili nemaju puno vremena posvetiti čišćenju posuđa, ovaj uređaj ima veliki utjecaj na račun za energiju i potrošnju vode u kućanstvu – osobito ako se koristi nepravilno.

Uzmite u obzir da, općenito, perilica posuđa u prosjeku troši između 1,8 i 2,5 kW/h, ali puno toga ovisi o nekim čimbenicima – poput energetskog razreda kojemu uređaj pripada, duljini pranja, korištenje tople ili hladne vode.

Na primjer, kratki (maksimalno 45 minuta) hladni ciklus pranja koji ne uključuje fazu sušenja posuđa ima prosječnu potrošnju od 0,7 kW/h.

No, postoji greška koju nikako ne smijemo učiniti pri korištenju perilice posuđa ako ne želimo nepotrebno trošiti vodu, deterdžent i nadasve struju: početi prati posuđe, a da nismo napunili cijela kolica.

Kao i kod perilice i sušilice rublja, neiskorištavanje prostora unutar uređaja za procese pranja ili sušenja može uvelike povećati našu potrošnju, a time i troškove računa.

Nije moguće procijeniti gubitak energije i vode s kojim se susrećemo kada perilicu posuđa pokrenemo s pola opterećenja, jer to ovisi o tome koliko smo stvarno napunili kolica uređaja – kao i, naravno, o odabranom ciklusu pranja i učinkovitosti uređaja.

Postoje uređaji koji nude mogućnost pranja na “pola punjenja” i to bi se moglo činiti kao prednost za one koji imaju malo posuđa za pranje i ne žele čekati da se nakupi još, ali nije tako.

Program s pola opterećenja kraće traje (oko 30 minuta kraće od programa s punim opterećenjem) i obećava uštedu struje i vode – no ta je ušteda zanemariva i uopće ne odgovara polovici potrošnje punog opterećenja.

Uzmite u obzir da se s polovičnim opterećenjem potrošnja električne energije smanjuje za samo 10%, a vode za samo jednu litru vode. Ukratko, vrlo ograničena ušteda u odnosu na količinu posuđa koje smo oprali.

Prijedlog stoga ostaje da se cijela kolica perilice posuđa napune prije početka pranja: samo na taj način možemo konkretno uštedjeti energiju i vodu, prenosi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close