Evo koja je najgora vrsta sira koju možete kupiti

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 10:18
Foto: Pixabay

Neki sirevi sadrže nevjerojatnu količinu zasićenih masti, što može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Prije nego što krenete obnoviti svoju zalihu sireva,  razmislite o tome koje sireve ćete upariti s krekerima, povrćem i mesnim prerađevinama i delicijama, piše Eatthis. Iako danas većina trgovina u ponudi ima ogroman broj i vrsta sireva – od oštrih i aromatičnih, mekanih ili tvrdih do smrdljivih – moglo bi vas iznenaditi koji je od njih najnezdraviji.

Iako smo svjesni kako sir nije najpoznatiji po svojim prednostima za zdravlje, to ne znači da ga trebate izbjegavati.

“­Sve vrste hrane, uključujući sir, mogu se konzumirati umjereno”, kaže nutricionist Toby Amidor.

Ipak, neki sirevi sadrže nevjerojatnu količinu zasićenih masti, što može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, a u kategoriji sireva najviše vam može naškoditi plavi sir. Naime, samo 135 grama plavog sira sadrži zapanjujućih 25 grama zasićenih masti, što ga čini najnezdravijim sirom koji možete izabrati.

Foto: Pixabay

“Prehrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, ističe Amidor te napominje kako zasićene masti dokazano povećavaju opasne razine LDL kolesterola u tijelu, prema Harvard Healthu, što može povećati vaš rizik od srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara.

Uz to, redovito jedenje velikih porcija plavog sira (ili bilo koje druge hrane koja je bogata zasićenom hranom) može dovesti do debljanja. Plavi sir nije samo bogat masnoćom, već sadrži i iznimno male količine konjugirane linolne kiseline (CLA) — točnije zdrave masnoće za koju studije pokazuju da pomaže u sprječavanju pretilosti i mogućem smanjenju upala. Drugim riječima, plavi sir poput primjerice gorgonzole ili blue stiltona nema puno dobrih svojstava, osim što je ukusan i rado ga jedemo.

“Uzimajući u obzir da dijetetske smjernice za Amerikance 2020.-2025. preporučuju da vaša prehrana ne smije premašiti više od 10% zasićenih masti dnevno, preporučene su samo iznimno male porcije sira s visokim udjelom zasićenih masti, i to one od 30-ak grama”, poručuje za kraj Amidor.

Komentirajte prvi

New Report

Close