Evo kako možete otkriti znojite li se prekomjerno

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2022. u 09:37
Foto: Unsplash

Znojenje je prirodan proces našeg tijela, koji igra veliku ulogu u njegovom hlađenju, ali i eliminaciji toksina iz organizma

Kada je uobičajeno da se mnogo znojimo, a kada je to simptom nekog zdravstvenog problema? Odgovor na ovo pitanje pronaći ćete u narednim redovima…

Znojenje je prirodan proces našeg tijela, koji igra veliku ulogu u njegovom hlađenju, ali i eliminaciji toksina iz organizma. Međutim, prekomjerno znojenje ponekad je zaista prilično neugodno, a ponekad je i znak bolesti za koju nismo ni znali da imamo, piše City magazine.

Kad je znojenje normalno?

Količina znoja prilično je promjenjiva i ovisi od pojedinca i njegovog načina života. Tijelo proizvodi veću količinu znoja kada je vani vruće, kada smo nervozni, imamo temperaturu ili smo fizički aktivni. Znojenje se ponekad javlja i kada jedemo začinjenu hranu. Stoga, ako vježbate ili se bavite fizičkim radom, a pritom to radite na višim temperaturama, možete očekivati i da se više oznojite.

Štoje prekomjerno znojenje?

Kada se znojimo mnogo više nego što je tijelu potrebno, to je prekomjerno znojenje ili hiperhidroza. Oko 3% stanovništva pati od ovog problema. Pošto ljudi imaju različite potrebe za znojenjem, također je teško procijeniti kada je znojenje zaista prekomjerno.

Imajući to u vidu, stručnjaci ipak navode neke znakove koji mogu ukazivati na to da se pretjerano znojite:

  • Znojenje se javlja čak i kada niste aktivni i nije vam vruće
  • Količina znoja se naglo povećava iz neobjašnjivih razloga;

Znojite se mnogo više od drugih koji su podjednako aktivni pod istim uvjetima;
Primećujete veliku količinu znojenja samo na određenim dijelovima tijela.

Zašto se javlja prekomjerno znojenje?

Često se događafa da se ne može pronaći uzrok prekomjernog znojenja. Ponekad se fenomen može javiti zbog genetike, a u tom slučaju se prekomjerno znojenje najčešće javlja tijekom puberteta. Znojenje na dlanovima i stopalima može se javiti i kod mlađe djece. Iznenadno prekomjerno znojenje u odraslom dobu može biti posljedica određenih zdravstvenih problema, lijekova i promjena u tijelu.

Najčešći uzroci prekomjernog znojenja su:

  • Freyev sindrom;
  • Uzimanje lijekova za dijabetes, bolesti štitne žlijezde i visok krvni pritisak, kao i nekih antidepresiva;
  • Razne infekcije;
  • Određene vrste raka;
  • Bolesti srca ili pluća;
  • Menopauza.

Prekomjerno znojenje samo po sebi nije opasno, ali je još važnije osigurati adekvatnu hidrataciju. Ako sumnjate da je znojenje posljedica zdravstvenih problema, obratite se liječniku, koji će moći da vas posavjetuje i naloži vam da uradite odgovarajuće testove.

Komentirajte prvi

New Report

Close