Dovodimo gurua Sharmu da promijeni poslovnu paradigmu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2014. u 17:30
Vodi načelo ispravnog djelovanja, kaže Lea Brezar

Direktorica agencije Dhar media koja u Zagreb dovodi svjetskog gurua liderstva Robina Sharmu koji će održati seminar ‘Vođenje bez titule’.

Agencija za promidžbu i odnose s javnošću Dhar media u Zagreb dovodi poznatog kanadskog gurua liderstva Robina Sharmu koji će 20. veljače menadžerima održati seminar "Lider bez titule".

Direktorica agencije Lea Brezar za Poslovni dnevnik govori kako su uspjeli dogovoriti dolazak gurua koji je pri vrhu lista najpoznatijih svjetskih predavača na temu liderstva i autor petnaest bestsellera koji su prevedeni na 75 jezika.

Kako ste se odlučili organizirati seminar Robina Sharme, i kako ste uspjeli doći do to svjetski poznatog gurua osobnog razvoja i liderstva?
Kada smo razmišljali o organizaciji ovog seminara na pameti nam je bila samo jedna polazišna točka, a to je promjena poslovnih paradigmi koje žive u glavama mnogih današnjih menadžera, a koje se moraju mjenjati želimo li da Hrvatska promjeni smjer plovidbe. Sada smo nasukani na obalu i svako malo dolijevamo vodu kako bi stvorili privid promjena, a promjene su nužne.Naša agencija, tim od osam ljudi, može djelovati samo na ono okruženje u kojem radimo, ali inicijativom poput ove – organizacijom seminara s Robinom Sharmom – djelujemo i šire. U našem slučaju odjeknula je i u Hrvatskoj, Sloveniji, Madžarskoj i Makedoniji. Robin Sharma, guru lidera, svojom vještinom govora i motivacije, te jednostavnim načinom komunikacije s publikom bio je jednostavan izbor. Kontaktirali smo ga formalnim putem i bez dugog čekanja primili smo odgovor na naš upit. Bio je to odgovor: da, slobodan sam za hrvatske lidere!

Što je tema seminara i kome je on namijenjen?
Teme seminara je "Vođenje bez titule" i namjenjen je svima koji u svom životu žele postići više i pomaknuti svoje granice. Nije važno o kojem se okruženju radi i da li je ono isključivo poslovno. Želimo li ostvariti svoje ciljeve, vodimo li tim od pet ljudi, malu tvrtku ili korporaciju, važno je da smo odredili kamo idemo i da smo spremni poštivati određena pravila na tom putu. Ona su sažeta u filozofiji koju će na seminaru iznjeti Sharma. U jednom kratkom intervjuu za kanadsku televiziju Sharma je rekao da su te osobine sažete u riječi IMAGE. I – inovations, imagine (inovativan, imaginacija), M- Merchant (Visoki standardi poslovanja), A -Authenticity (Autentičnost), G – Guts (Hrabrost da slijedimo istinu, iako drugi idu drugim smjerom) i E- Ethics (Etičnost).

Što predstavlja naslov "Lider bez titule"?
Vođa bez titule, filozofija je načina življenja koju bi trebali osvjestiti u sebi svi oni koji žele biti vođe. Značenje onoga što ona nosi Sharma sažima u citatu koji smo koristili u promociji ovog seminara: " Biti lider nije titula. To je stil života. ŽIVI GA!"

Kako se u ekonomskoj krizi tvrtke mogu držati etičkih principa?
Fair trade, društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj, pojmovi su koje često slušamo i susrećemo u raznim misijama i vizijama kompanija u Hrvatskoj i svijetu. Ono što nalazimo u svojoj okolini samo je odraz temeljnih vrijednosti koje živimo. Novac i moć su postali prioritet i alibi za loše postupke koje činimo – "Cilj opravdava sredstvo.", nesvjesni je moto današnjice. Zašto smo uopće pristali raditi takve užasne kompromise kada smo duboko u sebi svjesni da to zapravo ne funkcionira? Taj svijet se urušava, tvrtke propadaju, vlasnici budu ulovljeni s prstima u medu. Pitanje je dana kada ćemo shvatiti da možemo postati heroji koji slijede prava načela stvaranja i napretka. Biti vođa ne znači goniti bičem, biti vođa znači biti čuvar morala i duhovni ratnik. Biti etičan, znači ići dužim putem, ali putem na kojem će vas rado slijediti oni koji misle i osjećaju isto, a kad si u grupi lakše ostvaruješ cilj. Zato je ispravno djelovanje jedini način. Tu kompromis ne postoji. 

Princip

Vaša agencija radi po principu dharmičkog menadžmenta. Pojasnite nam taj pojam?

Dhar media počiva na načelima dharmičkog poslovanja što znači da je za nas vodilja u poslovanju načelo ispravnog djelovanja (dharma) te za njim načelo istine (sathya) i to bez kompromisa. Okruženi ljudima i svjesni da bez svakog ponaosob ne možemo stvoriti ništa te da napredak dolazi jedino ako smo spremni učiti od svakoga, što znači postati otvoren, prilagodljiv i prihvaćajući ljude u potpunosti takve kakvi jesu. Takav pristup donosi promjene na bolje. Osobni razvoj ključan je za svakog pojedinca i u njemu leže temelji uspješnog življenja. Svjesni toga učimo jedni od drugih i mjenjamo se zajdno, što nam formira zdravo poslovno okruženje koje potiče i nadahnjuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close