Chefovi u akciji protiv bacanja hrane

Autor: Marija Crnjak , 17. listopad 2021. u 09:14
Chef Mario Mihelj jedan je od podupiratelja projekta i aktera u serijalu /PD

Edukativni serijal Chefovi Vrte Zdravi Film na digitalnim kanalima Nestléa.

Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima, kako bi u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan kuhara skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.

Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka Chefovi Vrte Zdravi Film, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestléovim digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece, pojašnjavaju u kompaniji.

Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

“U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju.

Na svjetskoj razini godišnje se baci blizu čak milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima”, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija u Nestléu Adriatic.

Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe.

“Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od one koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole”, izjavio je Janković. Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u savijaču od ribe.

“Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane”, objasnio je Mihelj.

Robert Hromalić osmislio je dvije slastice, čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea.

Komentirajte prvi

New Report

Close