Kuhari savjetuju što treba izbjegavati u pripremi obroka, svi će vam biti zahvalni

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2022. u 09:42
Foto: Pixabay

Savjeti koje treba slijediti prilikom pripreme obroka dolaze od raznih chefova, od onih koji rade u steakhouse restoranima, luksuznim hotelima ili pak bistroima. 

Kulinarske savjete i trikove pronaći ćete u svim kutovima interneta, od profesionalnih kuharskih stranica preko TikToka i Instagrama, a dobit ćete ih i od brojnih članova obitelji. No, kako znati koji je savjet dobar, kojem se može vjerovati?

Budući da nitko tko se profesionalno ne bavi time, nema vremena za kulinarske škole i godine usavršavanja u kuhinji, poslušajte savjete profesionalnih kuhara što ne smijete raditi u kuhinji, piše EatThis. Savjeti koje treba slijediti prilikom pripreme obroka dolaze od raznih chefova, od onih koji rade u steakhouse restoranima, luksuznim hotelima ili pak bistroima.

Ne perite piletinu (niti bilo koju drugu perad)

Kuhari tvrde da ne samo da ispiranjem piletine nećete uspjeti ubiti bakterije, nego ćete dobiti kontraefekt i raširiti bakterije po ostatku kuhinje. Osim toga, navlažit ćete kožu mesu pa zbog toga, ako je pečete, neće ispasti hrskava.

Ne pretjerujte s jačinom vatre

Ako vam je tava ili rešetka roštilja pregrijana, meso će odmah pobijeljeti. Meso se treba peći na jačoj vatri, no ne prejakoj. Kad stavljate meso ili povrće na pečenje, ono treba početi cvrčati, a ne gorjeti.

Ne stavljate na vatru meso direktno iz frižidera

Meso bi uvijek trebalo ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 10 do 15 minuta prije pečenja. Tako će se i bolje termički obraditi i biti jednako pečeno na svim djelovima mesa.

Spalite šećer, nemojte ga “zasmeđiti”

Mnogi u želji da impresioniraju desertom poslužuju primjerice Crème Brûlée sa šećerom na vrhu tek lagano karameliziranim, a tu ne treba štedjeti, savjetuju kuhari. “Crème brûlée” doslovce znači spaljena krema. Izgoreni šećer daje gorkasti okus koji je kontrast slatkoj kremi.

Ne pritišćite pljeskavice dok se peku

Pljeskavice nikad ne bi trebalo pritiskati dok ih pečete jer će tako iz njih iscuriti sav sok zahvaljujući kojem ostaju sočni.  Jednostavan način da zadržite sok u pljeskavici i skratite vrijeme kuhanja je da oblikujete tanju pljeskavicu prije nego što je stavite na roštilj ili tavu.

Ne pecite svježe izrezane krumpiriće

Ne bacajte tek izrezane krumpire u kipuće ulje jer su oni još puni vode pa će se vjerojatno samo prepržiti. Umjesto toga ih nakon rezanja stavite na sušenje na nekoliko sati. Razlika će biti osjetna i krumpirići hrskaviji.

Ne gnječite češnjak

Premda gnječenje češnjaka zvuči kao ušteda vremena i živaca, upravo je suprotno. Ako ne želite da vam prsti smrde po češnjaku ili da uništite vaše noževe, ubacite ga u mikser i tako usitnite prije kuhanja.

Ne treba vam ulje dok kuhate tjesteninu

Možda ste čuli da ako dodate ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, ona se neće lijepiti. No, to nije tako i jedino što će se dogoditi ako to radite u kuhinji je da bespotrebno bacate ulje.

Ne dodajte sol u marinadu

Greška koju rade i mnogi iskusni kuhari je dodavanje soli u marinadu. Naime, sol upija vlažnost i ako je dodate previše, ostali okusi mogu nestati i isušiti meso.

Ne miješajte previše rižu

Kad kuhate rižu, pustite je na miru! Nakon što dodate vodu riži, protresite je ili lagano promiješajte, a onda je ostavite dok se ne skuha.

Komentirajte prvi

New Report

Close