Bobice od 20-ak kuna koje čine čuda za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2022. u 10:41
FOTO: Pixabay

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka…Lako su dostupne i u Hrvatskoj.

U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih nazivaju “crvenim dijamantima”, a prodaju se i u hrvatskim trgovinama po cijeni od dvadesetak kuna za 100 grama sušenih plodova, piše punkufer.hr.

Osnovne karakteristike goji bobica:

* jačaju imunološki sustav
* poboljšavaju vid
* poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju povišen krvni tlak
* štite jetru i bubrege
* pozitivno utječu na ten, mokraćni sustav i proizvodnju spermija
* ublažavaju bolove u leđima
* reguliraju šećer u krvi

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) grmolika je biljka koja naraste do 3 metra u visinu. Plod je narančastocrvene boje, duljine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka.

Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih nužnih za život, 6 esencijalnih vitamina, 21 mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava te druge važne spojeve.

Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju “sretne bobice” zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.

Kako ih možete jesti?

U Hrvatskoj se najčešće mogu nabaviti sušene bobice. Sušene goji bobice koristite kao grožđice – stavljajte ih u slana i slatka jela. Pecite s njima savijače i druge kolače, kuhajte s njima zobenu kašu ili pripremite domaću granolu, a možete ih ubaciti i u salatu.

Želite li ih omekšati, stavite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Neki tvrde da u tom stanju imaju okus po cherry rajčicama. U konačnici, možete ih jesti i zasebno, kao mali slatki međuobrok.

Komentirajte prvi

New Report

Close