BBC godinama prikazivao sponzorirane dokumentarce

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2015. u 22:00
Malezijska vlada uložila je novac u proizvodnju dokumentaraca koji su potom poklonjeni BBC World Newsu

Malezijska vlada uložila je novac u proizvodnju dokumentaraca koji su potom poklonjeni BBC World Newsu, a nije naznačeno da su sponzorirani.

Britanski BBC je zadnjih godina na nekoliko svojih kanala emitirao oko dvije stotine dokumentarnih filmova čiji sponzori nisu bili jasno istaknuti, pa je upitno onda i čije interese zastupaju.

Prikazivanjem tih dokumentaraca gledatelji su dovedeni u zabludu da su napravljeni nepristrano. navodi se u izvješću Ofcoma, britanskog regulatora telekomunikacija, nastalog nakon dugotrajnog istraživanja.  Istraga o tom slučaju problemu otvorena je prije četiri godine novinskim napisom u Independentu o tome kako je malezijska vlada platila tvrtki FactBasedCommunications (FBC) gotovo 12 milijuna funti a sve kako bi kroz dvije godine promovirali Maleziju kroz cijeli niz televizijskih dokumentaraca i priloga.

U istrazi se potom otkrilo da je BBC World News, nezavisni komercijalni kanal BBC-a,  u razdoblju od 2009. do 2011. u svojim emisijama emitirao barem osam FBCevih  dokumentaraca iz Malezije u prosječnom trajanju od 30 minuta i nije ih platio, ili ih je eventualno otkupio uz neku simboličnu naknadu. Uprava BBC World Newsa ogradila se izjavom kako "u trenutku emitiranja programa nisu znali za postojanje ugovora FBC-a i malezijske vlade". Kako se ističe u tom izvješću, Ofcom je pronašao nepravilnosti i u programima financiranima od strane neprofitnih i nevladinih organizacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close