Aktiviraju jedinstvene gene: Ovo su namirnice koje će vam produžiti život

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2023. u 11:50
Fito: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim kroz prehranu, može se unositi i putem suplemenata.

Određeni antioksidansi imaju sposobnost aktivirati jedinstvene gene povezane s dužim životnim vijekom, a među njima je i kvercetin. Kvercetin je flavonoid biljnog podrijetla koji se nalazi u voću, povrću i čajevima, posebno u jabukama, citrusima, luku, peršinu i kadulji. Maslinovo ulje, grožđe, tamne trešnje i bobice poput borovnica, kupina i aronija također su bogati kvercetinom i drugim flavonoidima. Poznato je da kvercetin posjeduje višestruka bioaktivna svojstva koja djeluju kao antioksidans i antiinflamatorno, piše B92.

Autori studije objavljene u časopisu “Molecules” naveli su da se antioksidativna aktivnost ovog spoja pokazala korisnim u liječenju različitih zdravstvenih problema. Za istraživanje je korišćen derivat kvercetina za proučavanje srčane disfunkcije, uklanjanje slobodnih radikala i smanjenje oksidacije lipida.

Osim što može produžiti ljudski životni vijek, ovo može kvercetinu dati ulogu u smanjenju koagulacije, hiperglikemije, upale i hipertenzije. Biljni lijekovi kao što su gospina trava, ginko biloba, brusnica i ulje žutog noćurka također sadrže kvercetin.

Osim kroz prehranu, kvercetin se može unositi i putem suplemenata. Oralna dnevna doza kvercetina u formi kapsula data u brojnim kliničkim studijama kreće se od 200 mg do 1500 mg dva puta dnevno, u ovisno o stanju za koje se koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close