Objavljen Javni natječaj za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE tržišnom premijom

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2022. u 16:05
Foto: Pixabay

Javni natječaj otvoren je do 4. srpnja 2022. do kada sudionici natječaja mogu dostavljati svoje ponude

HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. (HROTE) raspisao je 17. lipnja 2022. Javni natječaj za dodjelu tržišne premije u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija 1/2022, koji je uslijedio nakon završetka Javnog poziva za javno prikupljanje ponuda s uvjetima za sudjelovanje na javnom natječaju raspisanog 20. ožujka 2022. Predmetni natječaj objavljen je na temelju Programa državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija tržišnom premijom 2021 .-2023. (dalje u tekstu: Program) odobrenog u prosincu 2021. godine od strane Europske komisije.

Tržišna premija je sustav poticanja u kojem HROTE isplaćuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije tržišnu premiju kao razliku između ugovorene referentne vrijednosti postignute na natječaju i tržišne cijene električne energije.

Na ovom Javnom natječaju predviđena je ukupna kvota za nove projekte u iznosu od 648 MW, a nositelji projekta natjecat će se po tehnologijama u granicama propisanih kvota:

 

Grupa proizvodnih postrojenja

Kvota natječaja (MW)

Sunčane elektrane > 500 kW

300

Hidroelektrane 500 kW – 10 MW

4

Vjetroelektrane > 3 MW

300

Elektrane na biomasu 500 kW – 5 MW

8

Elektrane na bioplin 500 kW – 2 MW

16

Geotermalne elektrane veće od 500 kW

10

Inovativne tehnologije

10

 

Javni natječaj otvoren je do 4. srpnja 2022. do kada sudionici natječaja mogu dostavljati svoje ponude, nakon čega slijedi otvaranje ponuda, njihova evaluacija i donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijih ponuditelja koja će se temeljiti na najpovoljnijoj ponuđenoj referentnoj vrijednosti. S nositeljima projekata čije ponude su ocjenjene dobitnima, HROTE sklopa Ugovor o tržišnoj premiji u trajanju od 12 godina koje se računa od dana stjecanja prava na isplatu tržišne premije. Nositelji projekta imaju obavezu u roku od četiri godine od dana sklapanja Ugovora o tržišnoj premiji izgraditi postrojenje.

S obzirom da ukupna kvota iz odobrenog Programa iznosi 2010 MW, HROTE planira tijekom 2022. i 2023. objaviti više javnih natječaja za dodjelu tržišne premije u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije kako bi se ugovorila cjelokupna kvota.

Javni natječaj objavljen je na web stranici www.hrote.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close