Posao po mjeri
promo

Nove prilike za mlade stručnjake: U Velikoj Gorici održan susret učenika i poslodavaca

Na događaju su sudjelovale tvrtke AD Plastik, Altpro, Gašparić Grupa, Dalekovod, König Metall – KM kovnica, KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori, KONE, Laser – Inženjering i Metal – Product.

Promo
17. svibanj 2024. u 11:42
Foto: David Jolić

Hrvatska se i dalje suočava s nedostatkom radne snage, a strukovna zanimanja posebno su važan dio te slagalice. Upravo su zato vodeći poslodavci Zagrebačke županije i regije učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica predstavili konkretne mogućnosti za zapošljavanje i razvoj karijere. Radi se o susretu Izgradi karijeru – skoči u budućnost, koji su jučer u Velikoj Gorici organizirali HGK Komora Zagreb i Zagrebačka županija, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Velika Gorica.

Naime, u ožujku ove godine otvoren je Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. Investicija vrijedna 15,5 milijuna eura uključivala je dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uz nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja. U svakoj je školi uspostavljen centar izvrsnosti u određenom segmentu novih tehnologija pa je tako Srednja strukovna škola Velika Gorica, koja je bila nositelj projekta, postala Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije.

„Smatramo da ovim korakom smanjujemo raskorak između obrazovanja i svijeta rada te pružamo učenicima bolju perspektivu njihove budućnosti. To nije samo korak naprijed za učenike, već i za cjelokupno gospodarstvo i društvo. Suradnja s gospodarstvenicima postoji i kroz javno-privatno partnerstvo u RCK-u. Također, surađujemo s osnovnim školama kako bismo informirali učenike o mogućnostima koje pruža naša škola i zanimanjima za koja ih možemo pripremiti. Ova suradnja traje tijekom cijele godine, a međusobni posjeti između škole i tvrtki su stalni,“ rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić.

„Susreti poput ovih dodatno naglašavaju važnost strukovnog obrazovanja i pripreme mladih za tržište rada. Cilj je prezentirati konkretne poslove i radna mjesta učenicima te potaknuti izravnu interakciju i razmjenu informacija između učenika i poslodavaca,“ poručio je predsjednik HGK Komore Zagreb Josip Zaher te naglasio da su rad i radna snaga su jedna od strateških tema HGK za naredno razdoblje, a ova aktivnost samo jedna od mnogih kojima Komora adresira problematiku od presudnog značaja za naše gospodarstvenike.

Na događaju su sudjelovale tvrtke AD Plastik, Altpro, Gašparić Grupa, Dalekovod, König Metall – KM kovnica, KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori, KONE, Laser – Inženjering i Metal – Product.

Direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka je istaknuo da im je susret posebno važan jer su na pragu otvaranja novog pogona u Velikoj Gorici. „Želimo mladima pružiti uvid u stvarne mogućnosti koje ih čekaju unutar granica naše zemlje – pogoni se otvaraju, radna mjesta se stvaraju, a budućnost za talentirane stručnjake i inženjere je svijetla. Altpro već 30 godina prima učenike i studente na ljetnu praksu, a mnogima od njih dodjeljujemo stipendije. Također, aktivno surađujemo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) kao pokretači ljetnih praksi te s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu,“ pojasnio je Viduka.

„Susreti poput ovog su nam jako važni jer želimo biti aktivni sudionici u zajednici u kojoj poslujemo. Direktno se povezati s učenicima ili studentima pruža nam priliku da razmijenimo iskustva i prezentiramo mogućnosti koje nudimo kao potencijalni poslodavac. Redovito provodimo učeničke i studentske prakse, organiziramo stručne posjete, pomažemo pri izradi diplomskih i završnih radova studentima te mlade upoznajemo sa svojim poslovanjem,“ rekla je Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije tvrtke AD Plastik.

New Report

Close