Luka Ploče je prva hrvatska luka koja je objavila Izvještaj o održivosti

Autor: Objava za medije , 09. listopad 2023. u 13:26

Uz objavu izvještaja, Luke Ploče također najavljuju nastavak ulaganja u moderne tehnologije i ekološku mehanizaciju te ambiciozne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova od 15 do 25 posto do 2030. i između 65 i 95 posto do 2050. godine.

Luka Ploče d.d. objavila je danas svoj prvi Izvještaj o održivosti poslovanja za 2022. godinu, koji obuhvaća analizu vlastitog poslovanja i tvrtki u njenom vlasništvu – Luka Šped d.o.o., Pločanska plovidba d.o.o. i Pomorski servis d.o.o. Luka Ploče je prva luka u Hrvatskoj koja je, po uzoru na pozitivne primjere iz svijeta, objavila Izvještaj o održivosti i napravila važan korak prema transparentnom i održivom poslovanju u zajednici.

Izvještaj prikazuje utjecaj poslovanja Grupe Luka Ploče na društvo, okoliš i prirodne resurse, zajednicu u kojoj djeluju te radnike, a jasno prikazuje posvećenost tvrtke povećanju pozitivnih utjecaja u vlastitom vrijednosnom lancu.

“Svjesni smo da se promišljanje o dugoročnoj poslovnoj održivosti ne temelji isključivo na poslovnom financijskom rezultatu, već je važno upravljati utjecajima koje naše poslovanje ima na svijet oko nas. U izradi ovog izvještaja utvrdili smo glavne procese vezane uz upravljanje održivošću poslovanja te smo prepoznali potencijale za njihov daljnji razvoj i unapređivanje. Izrazito smo ponosni što su ulaganja realizirana proteklih nekoliko godina, osobito ona koja se odnose na zaštitu okoliša i bolju sinergiju s lokalnom zajednicom“, poručio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Ističu se ključna dostignuća u 2022. godini, poput rekordnih 5.567.686 tona prometa svih vrsta tereta i značajne investicije u zaštitu okoliša. U protekloj godini, Grupacija je uložila ukupno 22,1 milijuna kuna u modernizaciju i unaprjeđenje lučkih kapaciteta. Takvi investicijski napori usmjereni su prema povećanju konkurentnosti, efikasnosti i sigurnosti, a što je omogućilo i adekvatnu reakciju na globalnu krizu potaknutu ratom u Ukrajini.

Uz objavu izvještaja, Luke Ploče također najavljuju nastavak ulaganja u moderne tehnologije i ekološku mehanizaciju te ambiciozne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova od 15 do 25 posto do 2030. i između 65 i 95 posto do 2050. godine.

„Iako za nas obaveza ovako izvještavanja započinje tek 2026. godine za financijsku 2025. godinu, odlučili smo krenuti sad i time biti pozitivan primjer drugima. Mislim da to pokazuje našu odgovornost prema okolišu, radnicima i široj zajednici“, zaključio je Livaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close