Jedna tvrtka u Hrvatskoj isplaćuje neto plaću 80.853 kuna, evo koje su joj za petama prema visini plaća

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2021. u 08:17
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prosječne plaće kao na zapadu postoje i u Hrvatskoj. Važno je odmah naglasiti da je riječ o iznimkama, ali prema dostupnim podacima zaposlenici u deset tvrtki u Hrvatskoj imaju prosječne neto plaće iznad 4000 eura.

Među njima, dvije tvrtke na vrhu nude plaće iznad 10.000 eura neto. Iduće četiri tvrtke nude iznad 5000 eura neto, a preostale četiri u tom gornjem domu hrvatskih platiša nude mjesečna primanja iznad 4000 eura neto. Niti jedna tvrtka na tom popisu nije nepoznata, iako mnoge ovdje ne objavljuju mnogo informacija o svom poslovanju, piše novac.hr.

Tvrtka u Hrvatskoj u kojoj se lani najviše isplatilo raditi je zagrebačka podružnica talijanske korporacije KT – Kinetics Technology. Prema Fini, u KT-u je lani prosječna neto plaća iznosila čak 80.853 kune. Talijanski KT – Kinetics Technology nije se našao pri vrhu ovakvog popisa odjednom već je tu više-manje stalan gost. Godinu prije bio je na drugom mjestu, i to iza Adris grupe, a koje ove godine nema na popisu TOP10 s najvišim plaćama.

Na drugom mjestu je pak jedina tvrtka registrirana izvan Zagreba. Riječ je o splitskoj tvrtki Mejaši Prvi, poznatoj kao investitoru u najveći trgovački centar u Dalmaciji – Mall of Split. Ova je tvrtka lani isplatila prosječna neto primanja od 78.955 kuna.

Po tome je pretekla i svjetski poznatu konzultantsku kuću McKinsey & Company u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosječna neto plaća lani iznosila 38.820 kuna. McKinsey je time zadržao svoju poziciju od godinu prije.

Na četvrtom mjestu je, i to ponovno, tvrtka Microsoft Hrvatska. Podružnica najveće softverske kompanije na svijetu, koja proizvodi Windowse, Outlook i Office365, u Hrvatskoj svojim zaposlenicima isplaćuje prosječnu neto plaću od 36.330 kuna. No, u odnosu na pretpandemijsku 2019. nešto ju je smanjila.

Izuzmemo li Fortenova grupu, odnosno bivši Agrokor, koji se smjestio na devetom mjestu najboljih platiša s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 32.826 kuna, ostale tvrtke na popisu su farmaceuti. Rekli bismo, prigodno, s obzirom na to da je lani globalno najvažniji događaj, odnosno onaj s najviše implikacija kako na gospodarstvo tako i život, bila pandemija koronavirusa. Tako na popisu slijede redom Roche, Boehringer Ingelheim, AbbVie, Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska.

Među farmaceutima, lani je najisplativije bilo raditi za Roche i Boehringer Ingelheim. Te su dvije kompanije jedine isplaćivale neto plaću od gotovo 5000 eura. Švicarski Roche je plaćao 36.211 kuna mjesečno, a njemački Boehringer Ingelheim 35.585 kuna. Američki AbbVie isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj prosječnu plaću od 33.943 kune, danski Novo Nordisk 33.746 kuna, a švicarski Novartis 32.620 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close