Iz Gorenja poručuju da štrajka neće biti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. veljača 2018. u 14:31
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

U tijeku su pregovori između sindikata i Uprave Gorenja na čelu s Franjom Bobuincem, a ako se isti pokažu neuspješnima tek će se onda posegnuti za navedenom mjerom.

Suprotno interpretaciji dijela slovenskih, ali i hrvatskih medija, najava slovenskog sindikata metalne i električne industrije SKEI na čelu sa Žanom Zebom da će radnici Gorenja sljedećeg tjedna stupiti u štrajk nije točna, komentirali su iz te kompanije. Naime, u tijeku su pregovori između sindikata i Uprave Gorenja, a ako se isti pokažu neuspješnima tek će se onda posegnuti za navedenom mjerom.

>>Haier ulazi u strateško partnerstvo s Gorenjem?

Sa štrajkom se slaže 95 posto sindikalista koji bi nakon otkazivanja postojećeg ugovora ostali bez 4 ili 5 dana godišnjeg odmora, pisao je u utorak slovenski portal Finance. Iz službe korporativnih komunikacija velenjskog Gorenja kažu da se radi tek o prikupljanju potpisa zaposlenika koji podupiru štrajk ako pregovori ne budu uspješni te da se nikako ne radi o službenoj najavi, dodajući i da smatraju kako do štrajka uopće neće ni doći. Kao razlog navode dobru suradnju sindikalista i Uprave na osnovu koje su rješavali i dosadašnje 'sukobe'.

Razlog potencijalnog štrajka, izvještava SKEI, otkazivanje je kolektivnog ugovora, potez koji je uprava Gorenja nedavno najavila zbog njegove dotrajalosti (kako je pisao Poslovni dnevnik, radi se o 27 godina starom kolektivnom ugovoru koji ne funkcionira toliko dobro, kažu u Gorenju, u novim ekonomskim okolnostima).  

"Uprava tvrtke će u sljedećem tjednu pripremiti sastanke sa zaposlenicima na kojima će biti obaviješteni o procjeni poslovanja 2017., planovima za 2018. te detaljima o potpunoj obnovi korporativnog kolektivnog ugovora. Uprava je uvjerena da je zajedničkim naporima i dijalogom moguće postići sporazum o novom kolektivnom ugovoru, i to u vrlo kratkom roku. U dvogodišnjim pregovorima obje su strane donijele veliku konvergenciju, pa je jedino otvoreno pitanje zapravo pitanje dopusta te se nadamo da ćemo se što prije vratiti pregovorima", komentirali su za Poslovni dnevnik iz Gorenja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close